Menu
RSS
A+ A A-

Национални празник Русина

Централна свечаност обележавања националног празника Русина у Републици Србији

Централна свечаност десетог по реду обележавања националног празника Русина у Републици Србији одржаће се у суботу 14. јануара 2017. године у Бикић долу, у организацији Завода за културу војвођанских Русина, Националног савета русинске националне мањине, локалне самоуправе и КПД "Иван Котљаревски" из Бикић дола.

Национални празник Русина

Најзначајнија манифестација Русина и русинске заједнице на овим просторима окупиће велики број учесника, представника државних, покрајинских и локалних заједница, као и представнике најзначајнијих русинских установа, институција и удружења.

Поводом Националног празника одржаће се промоција монографије о Русинима у Бикић долу, две изложбе слика, благодарна литургија и Свечана академија која ће се одржати у сали Културно-образовног центра Шид.

Национални празник Русина установљен је на основу историјског датума 17. јануар 1751. године, када је администратор коморских поседа Бачке Ференц Јосиф де Реди потписао уговор о насељавању 200 породица Русина из Закарпатске области Украјине у Крстур.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799640

Ко је на мрежи: 105 гостију и нема пријављених чланова