Menu
RSS
A+ A A-

Кухиња дневно скува 380 оброка

Пре равно годину дана у Црвени крст у Шиду, смештен у Улици Цара Лазара 10 стигла је донација Јапана - комплетна кухиња са пратећим елементима чији је капацитет преко 1.000 оброка дневно

Показало се да је таква кухиња преко потребна овом градићу. Упоредо са монтирањем кухиње тада су адаптиране и просторије за потребе Комесаријата за избеглице и расељена лица и Црвеног крста Шид.

За потребе становника Шида ова кухиња дневно скува 380 оброка

За потребе становника Шида ова кухиња дневно скува 380 оброка. Од тога 357 за Шиђане који долазе по ручак лично и 24 оброка за оне који због болести или старости не могу доћи, а станују у Шиду и околним селима - Беркасову, Соту, Гибарцу и Кукујевцима. Поред ових потреба у 18 насељених места шидске општине Црвени крст носи по један пакет средстава за хигијену, конзерви, шећера, по врећу брашна и друго.

- Сваког дана у седам ујутро палимо казан за припрему 230 литара хране и пристављамо ручак по јеловнику, који је за расподелу спреман већ од 11 сати –  прича Јелена Лукач, помоћница главног кувара Војислава Јовића. - Наш раду кухињи је доста напоран. Корисници често стижу са половично опраним кантицама за јело. У такве посуде ми не смемо сипати оброк, па их морамо добро опрати.

Сваком кориснику уз пола литре куваног јела припада половина векне хлеба. Они којима се храна вози комбијем добијају дуплу порцију за два дана. Уторком и петком овде кувају пасуљ, за који корисници кажу да их подсећа на онај легендарни војнички са казана. Кува се и ђувеч, тестенине, пиринач, све са месом, кобасицама, димљеним костима и слично.

Неколицина корисника који су у реду чекали да добију своју порцију, потврдили су нам да су задовољни количином и квалитетом хране. Кажу да овим можда не би био задовољан онај ко има новца и може да купи шта му срце жели. Овде, кажу, нема таквих који би могли да плате оброк, а ипак долазе у кухињу.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3960513

Ко је на мрежи: 1365 гостију и нема пријављених чланова