Menu
RSS
A+ A A-

Предстоји потпуна обнова школе СРЕМСКИ ФРОНТ

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Младен Шарчевић обишао је ових дана установе у неколико сремских општина, међу њима и Шид, где је најавио почетак преуређења старе и оронуле Основне школе „Сремски фронт”.

Основна школа СРЕМСКИ ФРОНТ, Шид

На састанку у Скупштини општине Шид представници ресорног министарства разговарали су с директорима школа и представницима општине о приоритетима реформе образовања, неопходности оптимизације школског простора и проблему образовања миграната.

Министар је истакао и важност дигитализације школа, чиме ће се добити и добар алат за контролу рада школа и квалитета наставе, али и омогућити да се брзо интервенише, јер ће сигнализирати где су неопходне обуке наставника.

- Обишли смо школу „Сремски фронт” која је ушла у план обнове. Предвиђено је да се овде утроши 75,6 милиона динара, или око 600.000 евра. Обухватили смо комплетну реконструкцију школе, јер је заиста стара и сада је право време да се у потпуности обнови – рекао је министар Шарчевић. - Истини за вољу, школа је лепо одржавана, пристојна је захваљујући труду колектива, међутим, према оном што је предвиђено да се уради, у наредних 20 година неће бити потребе за неким интервенцијама.

Пројекат обнове укључује замену електроинсталација, као и водоводних, мокрих чворова, обнову фасаде, подова, замену столарије, да би ова зграда била лепа и функцонална. Министар Шарчевић је рекао да Владина Канцеларија за управљање јавним улагањима, на челу с Марком Благојевићем, ради овакве пројекте поуздано, квалитетно и у роковима.

Председник општине Шид Предраг Вуковић задовољан је што се шидска школа нашла у плану Владине канцеларије, што много значи не само за ученике и наставнике ове школе, већ се тиме показује подршка грађанима Шида, и потврђује да ће оно што се обећа бити и остварено.

- Шид мора повратити свој углед и то на овакав начин како ми радимо. Данас смо говорили и о дуалном образовању и многим другим важним питањима везаним за нашу децу, омаладину, за наш град и нашу општину – рекао је Вуковић.

Школа „Сремски фронт” много полаже на неговање интеркултуралности, пре свега кроз изборне предмете словачки, русински и хрватски језик са елементима националне културе. Како нам је потврдила директорка ОШ „Сремски фронт” Весна Кузминац, у школи се сви запослени и ученици радују обнови, а радови би могли почети крајем маја или почетком јуна.

- У то време осми разред већ није у школи, а нама остаје још две недеље до краја школске године, па ће сигурно доћи до парцијалног рада извођача радова са којима ћемо се договарати на који начин да се организујемо у ходу. Ја верујем да настава неће трпети и да ће овај објекат у току лета бити и завршен – закључила је директорка Весна Кузминац.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
3960503

Ко је на мрежи: 1354 гостију и нема пријављених чланова