Menu
RSS
A+ A A-

Мали мигранти се лако зближили са вршњацима у Шиду

Почетком школске године у појединим насељима шидске општине било је неколико окупљања грађана који су што из родитељске бриге, што због неинформисаности изражавали бојазан због укључивања деце миграната у наставу у школама.

Мали мигранти се лако зближили са вршњацима у Шиду

Било је и политичких неодговорних који су злоупотребили родитељску забринутост.

„Страсти су углавном смирене, али постоји једна група грађана у Адашевцима, која и даље сматра да је непотребно укључивати децу мигранте у заједничка мешовита одељења по школама, и да би било добро да се та деца одвојено образују. Међутим, како време пролази, показује се све јасније, оправданост укључивања деце миграната у наставу“, каже Небојша Илић, повереник за избеглице и мигранте општине Шид.

Деца миграната из прихватног центра „Адашевци” распоређена су на наставу у школама у Моровићу, Адашевцима и Вашици, док из прихватног центра „Принциповац” похађају наставу у подручним одељењима ОШ „Сремски фронт” у Соту и Бикић Долу, као и ОШ „Бранко Радичевић” у Шиду.
Дружење ван школе

Ових дана радило се на увођењу грејања у школи у Соту, па није било наставе неколико дана. То је био довољан сигнал домаћој деци да заједно са учитељима посете своје другаре у прихватном центру „Принциповац”, где су по речима одговорних из прихватних центара заједно провели ван школе један изузетан дан.

У школе је укључено укупно 95-оро деце миграната, старости од седам до 14 година, за које су родитељи или старатељи из прихватних центара дали сагласност да иду у школу.

„Укључење деце миграната из прихватних центара у основне школе општине Шид је пројекат Владе Србије, односно Министарства просвете, по преузетим и потписаним међународним документима, везаним за мигрантску кризу“, каже Илић.

Додаје да је УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством просвете током лета направио низ активности преко Школске управе, као и Комесаријат за избеглице и мигранте, како би школе и запослени у њима што спремније дочекали почетак укључења деце у наставу.

Сва деца су у Дому здравља Шид пре укључења у школе прошла кроз систематски преглед, по истим стандардима као и наша деца, да би добила потребно уверење за упис у школу. За потребе пратилаца деце од момента напуштања прихватног центра, превоза и боравка у школи, као и повратка деце у центре, Комесаријат је ангажовао стручне сараднике из организације „СОС Републике Србије”.

Штете треба пријавити

Због близине границе са Хрватском на подручју шидске општине ван прихватних центара борави поприличан број миграната. Они не желе да уђу у систем прихватних центара, него смештај траже где се затекну, чекајући прилику да се пребаце преко границе.

„Боравећи на нашој територији они наносе штете грађанима и њиховој имовини, улазе у бивше фабрике и предузећа. У сарадњи са полицијом и инспекцијама чинимо све што можемо, како би заштитили наше грађене и њихову имовину. Нажалост, не успевамо увек у томе“, каже Илић и апелује на све грађане, посебно Адашеваца, Вашица и Батроваца, да обавесте полицију и сами не предузимају никакве радње.

Општина Шид има Комисију која прикупља све одштетне захтеве грађана и предузећа. То је право место да се јави свако ко је има штету од миграната.

„Ти сарадници се већ од раније налазе у прихватним центрима и раде са децом. Важно је напоменути да поред њих велику улогу у припреми деце у центрима имају и сарадници из Центра за социјални рад Шид, Црвеног крста и НВО Центар за развој Срема и Шида. По речима одговорних из споменутих школа данас све протиче у најбољем реду. Деца врло брзо остварују пријатељске везе. Деца мигранти показују велику заинтересованост да науче српски језик, јер од тога зависи и разумевање градива других предмета“, потврђује Илић.

Челни људи шидске општине, на челу са председником Предрагом Вуковићем, настоје да логистички помогну тамо где се од општине очекује помоћ.

„Пошто су објекти школа у Соту и Бикић Долу у лошем стању, настојали смо да преко Комесаријата и хуманитарних организација, кроз мини-пројекте обезбедимо донације и помоћ потребну за санацију и подизање стандарда за нормалан боравак деце у тим школама. У току је пројекат који уз помоћ новосадске Ехо организације треба у што скорије време да реши поменуте проблеме“, додаје Небојша Илић.

Тако се, захваљујући прихвату деце миграната, практично решавају неки стари проблеми овим сеоским школама.

 

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4622543

Ко је на мрежи: 143 гостију и нема пријављених чланова