Menu
RSS
A+ A A-

Шиђани обележавају дан ослобођења

Евоцирање успомена на 6. децембар 1944. године, дан када је ослобођен Шид у Другом светском рату, започеће у среду полагањем венаца на споменик палим борцима, лоциран на православном гробљу у Шиду.

Шиђани обележавају дан ослобођења,Шид

Скупштина општине Шид у 12 сати одржаће свечану седницу у сали Галерије слика „Сава Шумановић”, јер је сала КОЦ-а у фази реновирања. Том приликом биће уручене две Шестодецембарске награде најуспешнијим Шиђанима у 2017. години.

Историчар Симо Томовић у монографији Шида, забележио је атмосферу децембарских дана, када је нешто касније него друга места Шид ослобођен. Прва пролетерска ударна бригада и 11. ударна дивизија стигле су 5. децембра 1944. године пред сам Шид. Они су гонили непријатеља од Београда. У преподневним сатима 6. децембра последње непријатељске јединице напустиле су Шид и повлачиле се у правцу Товарника, а после подне Шидом је владала стравична тишина, да би у сумрак ођедном грунуле каћуше из правца Гибарца, које су отвориле брзу паљбу на непријатеља. Сат времена касније партизанске јединице ушле су у град.

Цео Шид је тада био на ногама. Народ је славио јер се завршио се страшни период окупације, прогона Срба, Јевреја и Рома, депортација у логоре и ликвидација од стране усташке окупационе власти чији је центар био у Сремској Митровици. Међутим, 17. јануара 1945. године непријатељске јединице крећу у велику јануарску офанзиву са намером да поврате Шид и Сремску Митровицу. Прва армија им је нанела велике губитке, Немци су по други пут заузели Шид, али до Сремске Митровице нису стигли. Прва армија, Шеста пролетерска дивизија, руске каћуше и најзад борба прса у прса, одвратиле су непријатеља. Нова борбена линија која је настала после другог ослобођења Шида била је Адашевци - Шид – Беркасово - Бабска и Шаренград. Шид је други пут био само три дана под окупацијом и више никад. Иза себе окупатори су оставили велике жртве, којима је народ овог краја дигао споменик. На годишњице ослобођења жртве се помињу у намери да се злочини фашиста не забораве.

 

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4797897

Ко је на мрежи: 116 гостију и нема пријављених чланова