Menu
RSS
A+ A A-

Предани чувари идентитета

Један од оснивача Српског културно-уметничког друштва „Свети Сава” у Шиду и уметнички руководилац Радован Грчић, награђен је Шестодецембарском наградом Општине Шид

У образложењу је наведено да Грчић у у пружа изузетан допринос очувању музичке и културне делатности на овим просторима, која се традиционално негује као баштина српског народа. Сва знања током три деценије преносио је члановима СКУД-а „Свети Сава”. Истакао се и као кореограф, урадивши седам кореографија народних песама и игара. На сцену је поставио двадесетак кореографија најбољих кореографа Србије, којима подиже на ноге не само Шиђане, већ и публику на многобројним гостовањима по земљи и иностранству.

Један од оснивача Српског културно-уметничког друштва „Свети Сава” у Шиду и уметнички руководилац Радован Грчић

Радован је радио у бројним друштвима, али је каже, од првог дана пре 30 година, имао идеју да „Свети Сава” буде најбољи у Србији.

- Радио сам у шидском КОЦ-у једно време као стручни сарадник за народне песме и игре. Водио сам раднички клуб „Хемпро” Шид, а паралелно је формирана градска секција „Народних песама и игара”, којој сам се придружио 1985. као хармоникаш, а касније и као играч, да би две године касније оформили СКУД „Свети Сава”, спајајући градску секцију и радничко друштво. Репертоар је у то време обухватао песме и игре бивше Југославије и окупљао омладину без обзира на националну припадност, мада је било примедби због назнаке „Српско” у имену друштва – сећа се Грчић.

Овај КУД је рангиран међу најбоље у земљи а гостовао је по целој Европи, а стигао је и до Перуа, а на тим наступима публика је, вели Грчић, најбоље реаговала на врањанске песме, игре јужне Србије, српске песме са Косова, али и Војводине.

- Добили смо изузетно добре критике штампе и стручњака и због тога смо поносни. Најбоље су пролазиле песме које се односе на празнике, на радове у пољу и виноградима, љубавне песме и друге – каже Грчић. - Најдража је она публика која цени наш рад. У Војводини нам прате сваки детаљ песме, игре и они знају да нас награде аплаузима, одлични су. Ја кажем да је то школована публика. Шидска публика је врло захвална публика. Не кажем то само ја такво мишљење има сваки КУД који дође пред шидску публику. Кад је иностранство у питању, Европа, морам рећи да је италијанска публика изузетна. Они имају културу на високом нивоу, страсни су и не штеде дланове.

За 2018. годину још се праве планови наступа. У СКУД долазе нова млада лица, и то је добро, каже Грчић, па уз добре кореографије „Свети Сава” се неће стидети да изађе пред најстручнију комисију и најзахтевнију публику.

 

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4797925

Ко је на мрежи: 152 гостију и нема пријављених чланова