Menu
RSS
A+ A A-

Срем Шид добио новог власника

Индустрија меса „Срем Шид“ добила је новог власника који планира обраду 400 грла говеда дневно и извоз у Турску, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Срем Шид добио новог власника

Нови власник ове индустрије меса, која је од 2001. била у стечају, је конзорцијум „Агропапук“ и „Ђурђевић“.

Недимовић је, на Деветој националној конференцији Агробизнис Србије „Аграрна политика у 2018. години“, рекао да с Турском постоји споразум који предвиђа извоз од 5.000 тона те да ће се у наредном периоду разговарати о повећању квота за извоз у ту земљу.

Одлучни смо да се извози у Турску, али имамо пробелм, немамо кланице, објекте, које могу својим капацитетима и технолошким карактеристикама способне за говеђи програм, каже Недимовић и објашњава да у овом тренутку имамо четири лиценце за Турску, а веома мале капацитете за прераду говеђег меса.

Недимовић наводи да ће се у „Срем Шиду“ обрађивати 400 говеда дневно и да ће то помоћи да се испуне капацитети за извоз у Турску.

Циљ је да не дођемо у ситуацију, договорили смо 5.000 тона, а можемо да извеземо две до три хиљаде. Турска страна жели да иде на проширење квота и требало би да договоримо повећање квота, каже Недимовић.

Након 17 година и више неуспелих покушаја преузимања „Срем Шида“, очекује се покретање производње у овом некадашњем месном гиганту који је својевремено запошљавао и до 2.000 људи.

На крају прошле године, дуг „Срем Шида“ износио је 577 милиона динара, а око 230 радника и даље чека заостала потраживања.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799661

Ко је на мрежи: 133 гостију и нема пријављених чланова