Menu
RSS
A+ A A-

Кроз општину Шид прошло око 700.000 миграната

Кроз општину Шид је од почетка повећаног прилива миграната прошло око 700.000 избеглица, а оквиру Подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији, представници Делегације ЕУ у Србији и УН агенција, као и представници општине данас су обишли Прихватни центар у Адашевцима.

Кроз општину Шид прошло око 700.000 миграната

Прихватни центар у Адашевцима, као и остале прихватне и центре за азил, финансијски помаже ЕУ, у погледу обезбеђивања адекватног смештаја, хране, приступа здравственој нези, образовању, услугама заштите, а посебно када је реч о деци и осталим рањивим категоријама.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар подсетила је да је Србија, суочавајући се са великим изазовима, успела да обезбеди подршку мигрантима и избеглицама током 2015. и 2016. године, када је више од милион људи потражило сигурност у Европи, а већина њих је прошла западнобалканском рутом.

"ЕУ подржава Србију у њеним напорима да обезбеди адекватне услуге од почетка повећаног прилива миграната. Са скоро 100 милиона евра, ЕУ је највећи донатор", каже Норчић Штамцар.

Нагласила је да одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса општина и градова на чијим територијама бораве мигранти и избеглице, те да зато ЕУ пружа помоћ локалним заједницама да унапреде капацитете да пруже потребне услуге, као што су здравствене, комуналне и образовне услуге, и то за добробит не само миграната, већ и целе локалне заједнице.

Како је саопштено, заменик председника општине Шид Зоран Семеновић да је велика већина од око 700.000 миграната који су од почетка повећаног прилива миграната прошли кроз шидску општину, краће или дуже, боравила у једном од три прихватна центра на подручју Општине Шид.

"Иако су капацитети комуналних, здравствених и других служби Општине Шид, због великог броја миграната, знатно оптерећени, то није утицало на квалитет живота мигрантске популације током боравка на подручју шидске општине, којима је пружена сва неопходна помоћ у смештају, храни, здравственој нези и обезбеђен живот достојан човека", каже Семеновић.

Нагласио је да се велики значај придаје суживоту са мигрантима, а да су Општини Шид велику помоћ у томе пружили донатори, те је захвалио ЕУ која је највећи донатор Србије у управљању миграцијама.

Представници Делегације ЕУ, УН агенција и општине обишли су и Основну школу "Бранко Радичевић", где је средствима ЕУ постављено јавно осветљење око школе, као и Основну школу "Вук Караџић" којој су донирани намештај и учила и коју заједно похађају локална и деца мигранти, а где је данас обележен и Међународни дан породице заједничком акцијом уређења школе, коју су извели родитељи локалне и деце миграната.

Обишли су и Дом здравља "Шид" где је уручено возило за транспорт пацијената, док је Завод за јавно здравље "Сремска Митровица" добио носач микробиолошких плочица и аутоклав, који су битни за свакодневни рад микробиолошке лабораторије у овој установи.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799471

Ко је на мрежи: 359 гостију и нема пријављених чланова