Menu
RSS
A+ A A-

Збринути и вакцинисани

У два шидска прихватна центра тренутно 410 миграната: Збринути и вакцинисани

др Крсто Куреш

Да су мигранти добро здравствено збринути у прихватним центрима Принциповац и Адашевци, потврдио је за „Дневник” директор шидског Дома здравља др Крсто Куреш, који је уједно и координатор за здравствене услуге миграната.

Број смештених миграната свакодневно варира, а ових дана их је укупно 410, од којих је 138 у Принциповцу а 272 у мотелу у Адашевцима. Долазе из 22 државе, а највише их је из Ирана.

„У Шиду има и илегалних миграната, тачан број не зна нико, али и они су по потреби имали здравствену заштиту. Лекари без граница били су ту у јеку мигрантске кризе, а затим су отишли. Ако буде новог таласа избеглица, они ће се вратити. Морам рећи да нам Лекари без граница задају велике проблеме што се тиче здравствене заштите миграната. Иако су сви илегални мигранти били без пријаве у једном од два прихватна центра, ти људи који не желе да испуне пријаву ипак су прошли хитну здравствену заштиту. И даље ћемо им је пружати кад год им буде то потребно без обзира на законске формалности. Епидемиолошка ситуација је тренутно мирна“, рекао нам је др Крсто Куреш.

Шидски пацијенти у Митровици

Од пре седам дана стигло је обавештење Опште болнице из Сремске Митровице, да ће становници шидске општине моћи да раде ултразвук срца у митровачкој установи. Два пацијента седмично ће бити прегледана, а реч је о онима који су лечени и оперисани у Сремској Каменици, па је ово вид контроле и праћења.

Пре три недеље вакцинисани су мигранти до 18 година, укупно 70 деце. Ових дана од Батута се очекује термин за ревакцинацију против морбила, јер је то у овом тренутку актуелно, зато што у Србији има људи оболелих од те врсте богиња.

„Што се тиче здравственог стања нашег становништва оно је под контролом. Све службе Дома здравља Шид функционишу ефикасно на прави начин и на време. Имамо 22 пацијента којима је неопходна дијализа на коју их свакодневно возимо у Сремској Митровици. Одређеним данима идемо и два пута. Захваљујући ЕУ добили смо један новији комби са клима уређајима и удобним седиштима за превоз ових људи. Без светске здравствене организације и њеног учешћа ово возило не би стигло до Шида. Возило је намењено за превоз људи на дијализу и тај комби функционише од јануара ове године и задовољава потребе становника шидске општине.“

Текст и фото: Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799475

Ко је на мрежи: 364 гостију и нема пријављених чланова