Menu
RSS
A+ A A-

Надокнадом до новца за уређјење

На граничним прелазима Шид - Товарник и Батровци - Бајаково, који су готово завршени, још увек се нешто ради, како би и један и други прелаз био дигнут на европски ниво услуга, а све у корист бољег протока људи роба и услуга. Прелаз Шид - Товарник је скоро завршен. Асфалтиране су четири траке и тиме је удвостручена пропусност путничких и теретних возила.

Са десне улазне стране у нашу земљу остављен је велик простор за 12 корисника овог прелаза, укључујући ту полицију, царину, шпедитере, осигуравајућа друштва и тако даље, али и добар део паркинга за теретна возла. Проширен је и пут од једног метра са обе стране од граничног прелаза у дужини једног километра према шиду. Остала је неурађена надстрешница и службена зграда за полицију и царину, али и комплетна инфраструктура вода, струја телефон и услуге које би се евентуално пружале на овом прелазу. Општина Шид је обећала да ће урадити инфраструктуру, али засад то није учинила.

- Дали смо реч и довешћемо струју, телефон и воду, отворићемо неке продавнице и пружати све врсте зуслуга које су тамо потребне - каже председник Општине Шид Мита Аврамов. - На нашој територији имамо шест пролаза и сваком од њих потребна је инфраструктура. Ми ћемо улагати у њу, али тражимо увођење надокнаде за коришћење комуналног уређења свих граничних прелаза. Поуздано знамо да те надокнаде примају општине Димитровград, Кањижа и Суботица.

Аврамов сматра да би шидска општина све то задовољила, а била би и у прилици да ангажује одређени број незапослених грађана који би обављали те послове. Тако би граница донела и некакву економску корист.

- Приходи који се остварују на граничним прелазима се углавном одвливају из ове општине, док би увођењем надоканде за коришћење комуналног уређења граничних прелаза обезбедило и финансијска средства за потребе ове општине са 50.000 становника. Њено увођење је неопходно, па је на недавно одржаној седници Скупштине донета одлука да се ово питање претвори у стварност. Влади Србије послаћемо захтев да се Општини Шид одобри увођење надокнаде за комунално уређење граничних прелаза, а ако она донесе позитивну одлуку, Општина ће моћи то питање несметано да спроведе у живот и резултат ће бити већа финансијска средства која ће омогућити спровођење и других одлука - каже Аврамов.

О својим намерама увођења комуналне таксе Скупштина општине Шид обавестила је и Министарство финансија и економије, Управу царина и остале релевантне факторе.

Ако Општина добије ову дозволу биће ту и других пилот-пројеката на који начин би Општина Шид могла обезбедити и додатна средства, као што су шуме и воде.

И шиђани су сличног мишљења. Превозник из шида Ђорђе Мучаловић има утисак да се на Шид увек заборави.

- Нема оправдања да неко улаже у инфраструктуру на таквим местима, а да нема право и на новчану надокнаду. Гранични прелази код шида Батроваца, Сота, Јамене, Љубе и Беркасова треба да пруже основ за увођење неког јавног прихода. Истини за вољу, постоји више обвезника за стицање јавних прихода, а то су привредни субјекти, царина, шпедиција, банке. Свима њима је на самом граничном прелазу потребна некаква услуга, коју је локална самоурпава у могућности да спроведе. То би био пут за боље уређење не само инфраструктуре, већ и других садржаја, а на тај начин би се пристојно представила наша држава у коју улази роба и путници - каже Мучаловић.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624829

Ко је на мрежи: 376 гостију и нема пријављених чланова