Menu
RSS
A+ A A-

Новац од пашњака локалној заједници

Давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Шид до сада није било регулисано, тако да је приликом давања у закуп истог сваки закуподавац сам одређивао поступак на основу кога ће се у таквим случајевима понашати. Имајући у виду наведено, ради уједначавања процедуре потребне за давање земљишта у закуп, на 14. седници Скупштине општине Шид донета је одлука о закупу пољопривредног земљишта.

Пољопривредно земљиште
Дата су и упутства на који начин треба поступати како би се, у складу са законом, обавила одговарајућа процедура и цене закупа колико-толико ускладиле на укупној територији општине. Огласи који се буду давали о продаји земље у закуп за пољопривредно земљиште које користи Општина Шид провешће она сама, а обрадиво земљиште које се налази у неком од села провешће месна управа. Тако ће тај приход ићи у месне управе за земљиште које припада њима, а у општину Шид за земљиште које припада Општини.

Пре неколико година у шидској општини, посебно у Адашевцима, у архиви је пронађено да је Савет МЗ после Другог светског рата своје пашњаке, на предлог Комитета СКЈ, а по одлуци СО Шид, дао ПИК „Шид” на уживање.

- Било је то време када се сваки педаљ неискоришћене земље претварао у ораницу - каже потпредседник Општине Шид Живан Илић. - Обичном одлуком Општине Шид, МЗ Адашевци су државну земљу доделили ПИК-у Шид. Та фирма се недавно распала и ту земљу данас користи земљорадничка задруга без икакве надокнаде, што је, по нама, незаконито.Адашевчани, а касније и становници Илинаца и других места потезали су то питање у јавности без икаквих резултата.

Председник Општине Шид Мита Аврамов каже да се у Закону о претварању друштвене својине над пољопривредним земљиштем у друге облике својине, „Службени гласник Републике Србије број 49:92 и 54:96, наводи да пољопривредно земљиште у државној својини користи предузеће, земљорадничка задруга или друго правно лице, које има право коришћења и располагања тим земљиштем на дан ступања на снагу овог закона. Аврамов сматра да дилеме више нема и да ће месне управе и СО Шид имати законску утемељеност да закуп пољопривредног земљишта реше у своју корист.
Становници Општине Шид у селима данас ионако не би користили пашњаке на стари начин да на њима напасају стоку. Она се сада тови у товилиштима, а ускоро ће изаћи закон да се то обавља по стандардима Европске уније. То значи да ће бити одређено каква треба да буду товилишта да би произвођачи добили одговарајући сертификат извоза. За то је једино решење закуп за месне управе.

- Не ради се само о закупу оног земљишта које је давно било сеоски пашњак.
Након комасације која је извршена у сваком насељеном месту, сав вишак земље након расподеле сељацима био је државни, а држава га је дала тада месним заједницама, а сад месној управи, па ће тако та количина земље бити знатно већа него што су били сеоски пашњаци - наглашава Аврамов.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624808

Ко је на мрежи: 350 гостију и нема пријављених чланова