Menu
RSS
A+ A A-

Пустили патке да прелете

petloviИако очекујемо да ће вирус птичијег грипа мимоићи нашу земљу, доза опреза никад није на одмет. Упућени тврде да нема разлога за страх, бар када је месо перади у питању. Свако месо када се испече на температури од најмање 70 степени Целзијуса, може да се употреби. Пошто ловци најчешће долазе у контакт са дивљим птицама, најновијом одлуком, забрањен је лов птица, па се могу ловити само фазани, зечеви, дивље свиње, а патке ће морати бити поштеђене.

Уколико на подручју општине ловци открију било шта сумњиво, а они то први виде, јер су увек на терену, сасвим је сигурно да ће надлежни о томе на време бити обавештени. Ипак, судећи по свему, нема разлога за страх и панику.

У шидској општини је забележено да су још пре годину дана угибала јата врана. Иако о томе нема никаквог званичног саопштења, чини се да болест птица која је довела до те појаве, није опасна за људе, па панике није ни било. Сада, кад се толико говори о птичијем грипу, ником не би било све једно да се то понови. Ипак, мртвих врана сада нема, па сви могу да остану мирни.

Начелник Народне апотеке у шиду Анђелка Трифковић је рекла да се идуће недеље очекује редовна вакцинација становништва од грипа, јер тада треба да стигну вакцине из Београда. што се тиче осталих лекова везаних за грип уопште, сваки становник ове општине може наручити лек „тамифлу”. Једна кутија овог лека има 10 капсула, а цена је 2.500 динара. Капсуле утичу на вирус и не дозвољавају његово размножавање. У још три приватне апотеке у шиду стање је исто.

- Нисмо предузели ништа ново, само уобичајене поступке у очекивању кризне ситуације, а у складу са упутством Ветеринарске инспекције. Ми не очекујемо појаву птичјег грипа, али смо спремни да прихватимо изазов - каже директорка Ветеринарске станице у шиду Јелица Брдар.

- Пустили смо у ловиште 200 одраслих фазана и испланирали да 16. овог месеца отворимо ловну сезону, с намером да између осталог, одстрелимо 900 патака. Тада нам је стигао допис о превентивним мерама везаним за птичји грип и забрани лова на 12 врста птица, у које спадају дивље гуске, патке и шљуке. Ловци на подручју шидске општине ће се тога и придржавати - каже Секретар Ловачког друштва Шид Милан Димитријевић. - Прошле године смо открили да вране летећи, падају мртве на земљу. Обавестили смо сремску телевизију која је то снимила, али никад нисмо сазнали шта је био узрок смрти ових птица. Видећемо шта ће сада бити.

Ускоро предстоји сеоба птица. Осим рода и ласта, на дуги пут у топлије крајеве крећу дивље гуске и патке. Оне се одмарају на потесу „Белес”, који се простире на 10 квадратних километара, а смештен је у атару Републике Хрватске, десет километара од шида. То је подручје Бапске, Мохова, Опатовца, Ловаса и Товарника. Да би стигле тамо, птице морају да прелете терен општине Шид. Иако је лов забрањен, никад се не зна, може неко да одстрели можда и заражену патку, која, опет, ако падне на терен наше земље, може да донесе заразу. Ако се тако нешто деси, одмах ћемо алармирати надлежне.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624787

Ко је на мрежи: 328 гостију и нема пријављених чланова