Menu
RSS
A+ A A-

Политичари занемарили народ

Након распада бивше Југославије, шидска општина добила је посебан статус пограничне општине, који за сада постоји само на папиру, а у пракси то ништа не значи. О овом граду и општини, стиче се утисак, држава не брине


Када се покрене питање изградње обилазнице око шида и два надвожњака, један у шиду, а други у Кузмину, посао се одгоди за догледно време, без објашњења. Рента за експлоатацију шума, засађених на 22.000 хектара ове општине и давање државног земљишта у закуп, само су капи воде које би се евентуално слиле у општинску касу, а све остало одлази негде другде.

Зна се да локална самоуправа треба да финансира развој општине, а како то да чини када је општина неразвијена.

Шид је и село и град, а цела општина је претежно аграрна. Пољопривреда је основно занимање становништва, док је индустрија, такође базирана на пољопривреди, недовољно развијена и још увек у транзицији, па се на бироу рада налази преко 5.000 незапослених.

Ипак, што се политичке ситуације тиче, шиђани не заостају за осталим деловима наше земље. У шиду има онолико општинских одбора, колико је политичких странака у нашој држави. Да ли политичка различитост странака може да утиче на спорији или бржи развој општине, питали смо суграђане.

Потпредседник СО и председник СПО Живан Илић каже да се у ову општину могу упутити донатори и страни инвеститори да граде индустрију, јер Шид има идеалан географски, културни и саобраћајни положај, који одговара Европи.

- Све странке у шиду требало би да имају своје пројекте и да их предлажу локалној самоуправи, уз финансијску подршку. Ако сви мисле добро овом граду и народу који нас је изабрао, онда ће такво понашање довести до просперитета - каже Илић.

– У Шиду постоји велики број општинских одбора, али од њих нема велике користи - сматра грађевински предузетник Љубо Божић. - Нико не помаже да се смањи велики број незапослених на Бироу рада у шиду. Кроз овај град улазе странци из Европе, а какав утисак стекну о њему, такав ће имати и о целој држави. Држава треба да буде свесна те чињенице и да уложи у развој наше општине.

Новинар Лазар Павковић истиче да је општинско руководство са својим политичким партнерима, укључујући и новоформиране месне управе, урадило онолико колико је било пара. Обновљена је Предшколска установа „Јелица Станивуковић Шиља” у шиду и подручна школа у Батровцима, у вредности од 1,5 милиона динара.

Адаптира се и Основна школа у Моловину, где вредност радова износи око 800.000 динара. Улепшава се центар града, уређују зграде ЈП „Стандард” и месне управе, а решава се и проблем паркинга у шиду. Месна управа Шид поставља фекалну канализацију и решава питање одвода атмосферских вода. У Адашевцима је новоископани бунар, који се спаја са постојећим, како би се обезбедиле довољне количине питке воде.

- Више никог није брига ко је у којој странци и ко је на власти, већ народ води рачуна о томе шта је ко урадио за њега. Странака је у овој општини много, а о народу, изгледа, нико не води рачуна. По мом мишљењу ко заборави народ, не може од њега ништа ни очекивати - каже аутоелектричар из Илинаца Павао Улемек.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624782

Ко је на мрежи: 322 гостију и нема пријављених чланова