Menu
RSS
A+ A A-

Катастрофално стање на границама

Прелази без воде, струје, телефона...


У објекту на прелазу Шид на граници са Хрватском нема струје, воде, телефонских линија и тоалета. Компјутер на овом граничном прелазу, који је алтернатива прелазу Батровци, смештен је у контејнеру и ради уз помоћ агрегата. За агрегат се, како тврди Срећко Мрганић, саветник управника царинарнице у Новом Саду, издваја месечно 150.000 динара за набавку нафте.

У сличном стању налази се 56 граничних прелаза на граници са бившим републикама СФРЈ, и то баш у време када Србија претендује да се нађе не белој шенгенској листи како би њени грађани без виза путовали у земље Европске уније. Намеће се питање да ли компјутер који ради уз помоћ агрегата задовољава потребе земаља ЕУ чији су рачунари умрежени у јединствен систем?

Контејнери на граничним прелазима Љуба, Влајска и Нештин налазе се у истим условима, каже за „Блиц“ Мрганић. Припадници пограничне полиције МУП и Управе царина зими се греју ложећи дрва у „смедеревцу“, док су им предности тоалета само пусти снови. Своје колеге са хрватске стране могу само да посматрају и завиде им јер струја и вода и у 21. веку нису доступни свакоме.

Прелаз Сот, каже Мрганић, предњачи јер је привремени објекат снабдевен струјом, док је прелаз Сремска Рача такође контејнерског типа, али запослени бар не оскудевају у струји и води. Како каже, грађани на Сави у БиХ улазе скелом и овај прелаз ради само док раде скеле. Такође, привремени објекти немају воду, струју, телефонске линије и тоалет. Он наглашава да се запослени у Управи царине труде колико је могуће да свој посао што боље обављају у таквим условима.

- Иако су ови прелази мање фреквентни, они, осим што служе за пролаз робе, служе и за путнички промет. Сви путници који улазе у Србију тада наилазе на ручну рампу, пар контејнера без расвете и нашу заставу - каже Мрганић.

То свакако није похвална слика за први утисак о једној земљи која је започела преговоре са ЕУ о споразуму о стабилизацији и придруживању. Ипак, гранични прелази према Мађарској, Румунији и Бугарској су у бољем стању.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624848

Ко је на мрежи: 397 гостију и нема пријављених чланова