Menu
RSS
A+ A A-

Сремски кулен на старински начин

 

Удружење произвођача „Сремски кулен“ поднело је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде захтев за измену и допуну „Елабората о заштити ознаке географског порекла Сремски кулен“.

Сремски кулен,Шид

Овај препознатљив сувомеснати деликатес већ је имао заштићено географско порекло, регистровано од стране индустрије меса „Шид“ 1992. године, али је оно било прилагођено само индустријској производњи.

С обзиром да је шидска фабрика престала са радом и нема индустријску прераду, показала се потреба да се производња врати малим произвођачима и традиционалном начину припреме.

- Посебно смо се ангажовали на смањењу процедуре и технолошких услова за производњу. Министарство пољопривреде, према тренутним прописима, не препознаје малог произвођача и захтева од њега услове као што има индустријска производња. Према информацијама које смо добили из ресорног министарства, уредба о малим произвођачима ће бити предмет разматрања у наредном периоду и надамо се поједностављивању услова производње - каже за наш лист потпредседник Удружења Марко Цвијановић.

Удружење призвођача „Сремски кулен“ је основано у априлу 2012. године у Сремској Митровици. Чланови су постигли неопходно јединство и усагласили рецептуру, тако да су лане предали елаборат надлежном министарству. Тамо је, сазнајемо, прихваћен са препоруком да се одобри право коришћења бренда, а сва докуменација је предата Заводу за интелектуалну својину, где је у току даља процедура.

- На Скупштини Удружења крајем децембра чланство је обавештено о активностима које су урађене око брендирања, регистрације, опремања простора и плановима за наредну годину. Захвалили бисмо се свим институцијама које су подржале наш рад, како кроз техничко оперативне послове, тако и кроз донације - истиче потпредседник Цвијановић.


Маркица за порекло и квалитет

Како су показала истраживања, потражња на тржишту за сремским куленом постоји, а Удружењу се надају да ће успети да адекватно одговоре својом понудом. После добијања решења за право коришћења следи сертификација производње са једном од девет овлашћених кућа. Када се све то уради добија се маркица од Завода за интелектуалну својину која се ставља на производ. Маркица је гарант да је сремски кулен заштићеног географског порекла и да је направљен по елаборату у складу са свим здравственим, санитарним и безбедносним стандардима.

 

 

Статистика

Број прегледа чланака
4268222

Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова