Menu
RSS
A+ A A-

Девојка која воли Живот

darja-kostic

На платоу Музеја Војводине, Дунавска 37, у петак 29. јула, у 21 час, биће одржан добротворни концерт под називом "Девојка која воли Живот", најавила је ова установа кулуре у Новом Саду. Девојка која воли живот је професорка енглеског језика Дарја Костић, млада, талентована Новосађанка, која ише поезију и пева у рок групи "Standed" i flamenko sastavu "Como el aqua", а која због инсуфицијенције бубрега мора свакодневно да обавља дијализу, на свака четири сата.

Како би прикупила око 70.000 евра, неопходних за трансплатацију у Русији, Дарја је одлучила да учини све што је у њеној моћи. Сама је покренула акцију "Девојка која воли Живот", пева, плеше, тка, плете и шије, да би свакоме ко својим присуством и ма коликим новчаним прилогом учествује у акцији даровала нешто за узврат-ручни рад или бар мало богатији унутрашњи живот због представе или концерта.Бенд "Standed" основала је са пријатељима и већ неколико година стварају ауторску музику, а да ради на разбоју и шије научила је у организацији "ЕХО", која Новосађанима свих генерација нуди различите радионице(знатан број активности организација посвећује и особама са инвалидитетом).

Увек постоји нада. Потребно је да се човек бори, а ја желим да се борим -истиче Дарја Костић, која се без икаквих ранијих назнака ташко разболела 2006, године, а којој би трансплатација бубрега практично значила нови живот.

Из Дарјине породице нико не може да буде донор, па је уписана на листу чекања, али само у Војводини има више од 200 особа којима је потребан нови бубрег. Зато је одлучила да сама покуша да да се избори за своје здравље и будућност, а у међувремену је превела књигу Сани Синг "Кришниним очима", која говори о ауторки документарних филмова у Индији, али и сама постала јунакиња документарца Мише Ждињака у филму "Живот на паузи".

Акцији "Девојка која воли живот" међу првима се одазвала општина Шид, где су одржане две представе, концерти културно-уметничких друштава и музика локалних бендова. Концерт је одржан у дворишту Дарјине некадашње школе-Карловачке гимназије, а деца из новосадског вртића "Школигрица" су на сцени гимназије "Лаза Костић" извела мјузикл "Ени". Хуманитарној акцији придружили су се "Студио Алектик", новосадски "Биг Бенд" и више музичких група и диџејева, школа музике "Мелодијум", Тениски клуб "Нови Сад" и други.

На концерту у петак увече испред Музеја Војводине свираће бенд "Измена времена" Николе Нешковића, једног од кантаутора који припадају српско-хрватско-словеначком колективу "Нових одметника". Наступиће и дружина "Пркос друмски", стожер те исте неофолк-блуз сцене, као и група "Standed" у којој пева Дарја Костић.

Присуство на концерту је бесплатно, а за оне који буду могли и хтели да дају новчану помоћ биће постављена кутија за прилоге.

 


 

Статистика

Број прегледа чланака
4545554

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова