Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Фудбалски клуб ''Граничар'' Адашевци

У групу најстаријих фудбалских колектива свакако спада и ФК Граничар из Адашеваца

 

Основан средином давдесетих година прошлог века одмах након формирања првих клубова клубова у Шиду. Ср. Митровици и Илоку, ФК Граничар ће се већ тих двадесетих година прошлог века почети са својим званичним наступима и учешћем на разним турнирима. Истина због непостојања редовних такмичења клуб из Адашеваца ће тих као и у годинама пред други светски рат одигравати углавном пријатељске утакмице са суседним клубовима из Шида, Моровића, Илока и других места. Велику улогу како у формирању тако и у деловању клуба у Адашевцима оставио је Војин Рајшић легенда фудбала са ових простора. Паралелено са наступима за два шидска клуба (Раднички и Фрушкогорац) чика Војин (како су многи звали) ће цело то време водити и бригу о клубу из свог родног места.

fudbal

Зато ће се Граничар одмах након завршетка Другог светског рата у којем је велики број фудбалера овог клуба учествовао на страни НОБ-а сврстати у ред најуспешнијих фудбалских клубова са подручја шидске општине. Иако у педесетеим и шездесетим годинама прошлог века нису имали неке значајније такмичарске резултате клуб из Адашеваца ће и у тим временима словити за један од најквалитетнијих на овим просторима. Велики број талентованих играча који су поникли у Граничару касније ће наступати за бројне истакнуте фудбалске клубова са простора некадашње Југославије. Имена Раде Вурдеље, Немање Миљеновића, Лазара Крајиновића, Боривоја Маринковића, Миленка Антуновића, Боривоја Јеремића, Душана Јелесина, Ратковића Ћапана, Јове Живковића, Љубомира Јелесина, Добривоја Јелесина, Ђорђа Милошевића, Милана Живковића, Николе Маховаца, Веље Ринчића, Радивоја Вукмира, Боре Молдовановића и многих других са правом се налазе уписана у анале клуба из Адашеваца.

Златно доба Граничара долази крајем шездесетих и почетком седмадесетих година прошлог века кад ће екипа успети да најпре освоји наслов првака Сремске фудбалске лиге и избори пласман у Н-С зону и нађе се међу реномираним клубовима из Војводине. Имена Будића,Макивића,Рајшића и тренера Дулета остаће златним словима уписана у анале клуба из Адашеваца. Након овог успеха ФК Граничар ће деценијама потом бити један од најбољих клубова у Сремској фудбалској лиги у којој и данас наступа. И у тим годинама у овом клубу понићи ће плејада младих и талентованих фудбалера која ће годинама носити дрес свог клуба али ће и многи од њих кренути у друге познатије фудбалске колективе где ће такође наступати са великим успехом.

Поред успеха у редовним такмичењима ФК Граничар је запажене резултате постизао и Куп такмичењима где је у неколико наврата освајао пехаре намењене најуспешнијим екипама на подручју ОФС Шид. Поред тога у Адашевцима су током 85. годишње историје овог клуба гостовали наши најпознатији фудбалски клубови. Посебно се то односи на екипу нашег вишеструког првака Партизан из Београда који је у неколико махова гостовао у Адашевцима. Посебно је остала у сећању утакмица из 1948. године када је Партизан (тадашњи првак ФНРЈ) гостовао у Адашевцима у тада најјачем саставу.А 1984.године на градском стадиону у Шиду Граничар је такође угостио тада шампионску екипу из Београда коју су редводили, Ђукић, Клинчарски, Каличанин, Вокри и други познати асови клуба из Београда.

И у годинама трећег миленијума Граничар представља један од најбољих фудбалских клубова на подручју општине. Године 2009. приведена је крају изградња стадиона у Адашевцима који у овом тренутку представља један од најлепших и најфункционалнијих спортских објеката овакве врсте у Срему. У неколико наврата ФК Граничару су додељена друштвена признања за рад и деловање у својој дугој и богатој историји.

 

Статистика

Број прегледа чланака
1140181