Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Kарате клуб ''Шогун'' Шид

Иако се не налази на листи олимијских спортова карате је у последњих неколико деценија постао најпопуларнија спортска грана међу омладином и у нашој средини

Далеке 1971.године у Шиду је основан први карате клуб под називом КК ''Раднички'' Шид да би четири године касније наступао под именом КК Партизан Шид а од 1993.године наступа под данашњим називом КК ''Шогун''. Оснивачи су били Мирослав Павловић Чарли, Предаг Илић и Божа Чуло тадаши радник СОФК-е у Шиду. У току свог готово четрдесетогодишњег рада кроз клуб је прошло неколико хиљада чланова од којих су неки у првенственим и пријатељским наступима постигли запажене резултате.

karate

Тренерски посао у првим годинама постојања клуба припали су Мирославу павловићу(1975-92), Драгомиру Кузмановићу(1975-85), Бранку радујковићу (1975-93) и Јовици Лазићу(1975-88). КК Шогун је током свих година постојања наступао на бројним турнирима у земљи и иностранству где су такмичари овог клуба посебно они у најмлађим категоријама освајали прегршт медаља. Посебно су запажене резултате постизали на тунирима у Београду, Суботици, Темишвару и другим градовима...

Мирослав Павловић ''Чарли'' је алфа и омега овог клуба у којем се налази практично од првог дана. Ретки су такви спортски ентузијасти који су и у најтежим временима успевали да одрже свој клуб. И председник и тренер али и такмичар све је то популарни ''Чарли'' који је на својеврстан начин постао заштитни знак овог клуба. Посебно су интересантни његови наступи у конкуренцији сениора и ветерана где по правилу овај спортиста који је зашао у шесту деценију живота по правилу осваја медаље и награде.

Имена Мирјане Цветковић, Александре Бабић, Александра Бркића, Срђана Крижића наћи ће се уписана међу именима освајача кадетских наслова првака у Србији и Војводини. Ту је и Лидија Ристић која је своје највеће такмичарске успехе остварила на интернационалним такмичењима. КК ''Шогун'' наступа у четири карате асоцијације тако да су током целе године иако са скромним финансијским условима готово по правилу присутни на свим значајнијим такмичењима у овом борилачком спорту.

Поред такмичарских резултата у карате спорту су веома значајни и наслови односно мајсторске титуле и звања. Тако су носиоци ''црног појаса'' Карате савеза Војводине из овог клуба постали Јовица Лазић, Бранко Радујковић и Зоран Грозданић, док је Мирослав Павловић поред овог звања стекао и назив инструктора ''шорињи кепмо" школе као и ''шотокан карате" школе.

Поред њих у клубу су у категорији мушкараца носиоци ''црног појаса'' први дан посатли и:
Душко Њежић, Бранислав Пејић, Синиша Бујла, Александар Бешевић, Јане Даиловски, Предраг Илић, Зоран Трумић, Милан Стојшић, Зоран Стојадиновић, Бојан Стојадиновић, Драган Моврић, Владимир Стојшић, Зоран Михајловић, Душко Крчмар, Драган Шкрињар, Дејан Вревичић, Далибор Мајановић, Игор Давид, Борис Давид, Борис Фајфрић, Светозар Добриковић, Никола Добриковић, Иван Шљокић, Слађан Јовановић, Душан Стојнић, Мирослав Кулачанин, Роберт Хорват, Славко фарбаш, Зоран Ханчовски, Дејан Прибичевић и др...

Код жена носиоци ''црног појаса" први дан су постали:
Лидија Петрић, Сандра Хемела, Драгана Мартић, Владимирка Данилов, Миљана Марчетић, Бојана Илић, Данијела Матановић, Тамара Фајфрић, Јелена Крајцар, Јелена Гверић, Ранка Прибичевић, Ивана Брајковић, Сања Вучичевић, Мирјана Цветковић и Лидија Петрић који је освојила и назив мајстора каратеа ''црни појас'' други дан.

Међу интересантним детаљима вреди овом прилком забележити да је први члан овог клуба постао Мирослав павловић, прва ђена Олга Панић,први кимоно је купио Мића Тубић, први освајач жутог појаса био је Мирослав Павловић док је први оранж појас код жена освојила Милена Вукадиновић. Први учесници једног званичног такмичења на коме су наступили каратисти КК Шогун (тада КК Раднички) били су браћа Ђорђе и Јовица Савковић и Мирослав Павловић.

Прво такмичење у каратеу у Шиду одржано је у сали ДТВ Партизан под називом ''Карате турнир Срем-Семберија'' на коме су поред каратиста Партизана из шида наступили и каратисти истоименог клуба из Бијељине. Резултат у Шиду је гласио нерешено 7:7 да би у реваншу у Бијељини домаћини били успешнији од гостију које су победили резултатом 7:3.

И данас КК Шогун наступа са великим успехом.Посебно се то односи на млађе категорије овог клуба које се редовно са свих такмичења на којима наступају враћају са освојеним медаљама и признањима.

Поред такмичарских успеха чланови овог клуба као и сам клуб у више наврата су добијали признања и награде у традиционалним анкетама карате асоцијација као и СОФК-е и Радио Шида.

 

Статистика

Број прегледа чланака
1140036