Шидски период

1933.год. Из ове године Галерија поседује13 слика. То су 11 уља на платну и 2 пастела. Тема свих је пејзаж, односно Шид и околина. Пролеће, лето, јесен, пропланци, шумарци, виногради, улице...свеједно, стил Саве Шумановића је установљен. Простор и светлост су проблеми који га окупирају, а средство за њихово решење је боја. Резултат је прави лиризам на слици.

1934.год. У Галерији се чува 51 слика из ове године. Толики број слика може бити само потврда о потпуном опоравку сликара. Нашао је себе у раду који је увек био основни смисао  његовог живота. Ову годину су обележили актови, судећи према оном што се чува у Галерији. Ови актови су настали на основу скица које је Сава Шумановић донео из Париза. Већину актова започео ја 1932. године да би их сад завршио.

Скулпторалност и тродимензионалност основне су особине ових слика. На њима се први пут уочава употреба контуре  која ће касније бити много доминантнија. Ради се о 25 актова, међу којима има оних који досежу висине Црвеног ћилима, који се чува у Музеју савремене уметности у Београду. Ове слике  промовишу  тренутно стање сликара. У њима истовремено егзистирају заостале идеје из Париза, као оправдана сећања уметника, и нове идеје и сазнања која ће га ускоро одвести у неочекиваном правцу.

Из исте године су и два од три портрета Русинке, девојке која је помагала у њиховом домаћинству. Она је на свим  сликама обучена у традиционалну одећу која сама по себи намеће наглашен колорит. Поред колорита, на овим сликама нарочито се издваја начин на који је сликар третирао сам лик девојке. Као да је заборавио све оно што га је раније окупирало, и овој девојци подарио је чак помало претерано природни волумен лица, у локалним жаргоном речено, направио је лепом као порцеланску лутку.

Пејзажа из 1934.год. у Галерији има 23. Већина (21) су уља на платну, са мотивима из околине Шида. То су препознатљиво Шумановићеви топли, интимни лирски пејзажи. Сликар је пронашао себе, мир и инспирацију у природи, која му је блиска, драга и фасцинантна. Истовремено је успео да помири законе и правила сликарства са својим личним ставовима.

 

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал