Шидски период

1941.година. За скоро целу Европу ова година означава почетак Другог Светског рата. Велика пошаст није заобишла ни мали провинцијски град Шид, ни Саву Шумановића у њему. Ако је имао среће да не осети страхоте Првог Светског рата, који је провео школујући се у Загребу, овај пут, задесило га је оно најгоре, све страхоте рата обрушиле су се на њега.

Веома кратко био је мобилисан у Осијеку. Последица те мобилизације биле су слике са мотивима из Осијека. Вративши се кући, наставио је да ради, а судећи по сликама као да се ништа не догађа. То је, вероватно, била одбрана сликара од проблема свакодневног живота. Једини начин да се избори са тим био јерад. Догодило се то већ једном раније у Паризу, што нам је сам сликар објаснио у тексту предговора каталога за изложбу 1939.год. У Галерији постоји 49 слика из ове прве ратне године.

Сава Шумановић Липова алеја,Шид

Наставља да ради у свом маниру, сликајући препознатљиве пејзаже, поново комбинујући све своје знање и искуство. Од тридесетак пејзажа на 8 је насликао оне своје чувене путеве који истовремено воде у бескрај или доводе посматрача до самог сликара. Најпознатија је слика Липова алеја. Насликао је и серијал топлих и једноставних ваза са цвећем, неколико жанр сцена, веома нескладних  пропорција, као и неколико актова.

Различитост садржаја и ликовних решења ових слика, сведоче о неуморном раду уметника, који, упркос ситуације која га је задесила, наставља свој пут, истражујући даље, што ће се потврдити  следеће године када, пред сам крај живота, отвара сасвим ново поглавље у свом сликарству.

Да, ипак, ништа није било исто, види се на сликама на први поглед. Нема више уобичајеног потписа пуног имена и презимена у углу слике. Шид је ушао у састав Независне Државе Хрватске и ћирилица је забрањено писмо. Сава Шумановић, који се у Француској потписивао на француском, одбија сад да се потписује латиницом. Од тада, до краја живота, уместо потписа сликар исписује само годину настанка слике. лишће, сликар не штеди светлост, као ни сунце у равници.

 

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал