Шидски период

Постоје у Галерији слике за које није могуће утврдити годину настанка. То су већином скице у цртежу, пастелу и разблаженој темпери. Пошто је познато да Сава Шумановић није журио да своје скице претвори у коначне слике, уља на платну, не може се на тај начин утврдити година настанка ових слика. То није ни најбитније у вези са њима. Далеко је значајније то, да се из сачуваних цртежа, види да је Сава Шумановић био одличан цртач и да беспрекорно влада том техником (нарочито цртежи актова). За пејзаже су ове слике доказ његове систематичности у раду.

Аутопортрет Сава Шумановић,Шид

Сваки овај пастел или разблажена темпера могу се сматрати завршеном сликом. Постоје и два пејзажа изразито малог формата 15x40 цм, уља на платну, на којима се сликар потписао само иницијалима, без године и по свему судећи то су сасвим рани радови, највероватније школски.

Два аутопортрета, цртеж и уље на платну, такође немају годину настанка. На цртежу је можда сликар овековечио свој лик из зрелих година у Шиду, а уље на платну, судећи по фризури и брковима, настало је много раније. Таква тамна позадина, која се просто стапа са косом и одећом сликара, не среће се на сликама шидског периода. Светло богато исијава са лица, док су очи у сенци. Потпис је само у иницијалима.

 

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал