Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Шид

Нема више чланака у овој категорији. Ако се приказују поткатегорије, оне могу да садрже чланке.

Поткатегорије

  • Шид

    Школа под торњићем у Шиду

    Шид, град са близу 16.000 становника, има значајне потенцијале у свим делатностима, који му дају перспективу да буде модеран град пожељан за савремен живот и стваралаштво. Шид је не само седиште општине и институција, већ пре свега трговачки, финансијски, индустријски , културни, и образовни центар општине.

    Општину Шид чине 19 насељених места , 18 села и Шид као центар општине. Привредни потенцијал Шида највише је изражен у самом положају места, на тромеђи Р.Србије, Хрватске И Републике Српске.Простире се на површини од 687 км2, што чини 3,2% укупне територије Војводине.

    Подручје општине располаже привредним ресурсима који обезбеђују основне претпоставке за повећање економске снаге и динамичнији развој општине. Међу значајније ресурсе убрајају се пољопривредно земљиште, шуме, водни ресурси,као и погодни услови за развој туризма.

    Пољопривредно земљиште представља најобимнији и најзначајнији ресурс на који се ослања готово цела привреда ове регије.Подручје општине сврстава се у ред најбогатијих у Војводини по шумским површинама. Под шумама је око 22.000 ха.

     

     

     

  • О Шиду

    О Шиду

     


  • Верске заједнице

    У Шиду постоји 12 верских заједница од којих су доминантне хришћанске;

    Српска Православна Црква која има парохије у свим селима шидске општине као и два манастира; Светоархангелски манастир "Привина Глава" и манастир "Ђипша".

    Католичка црква у Шиду.

    Евангелистичка црква у Шиду.

    Грко католичка црква у Шиду.

     

     

  • Историја

    Историја на простору општине Шид

     


  • Археологија

    Археологија са територије општине Шид

     


  • Споменици културе

     

    Споменици културе на територији општине Шид

    Релевантни подаци су преузети са интернет презентације САНУ из секције Споменици културе

     

     SANU170

     

  • Библиотека

     Датумом оснивања Прве српске читаонице у Шиду, сматра се 17. децембар 1849. године. То сведочење потрекпњује документ који Библиотека поседује, чувене „Буквице“ Доситеја Обрадовића, штампане на старословенском језику, а објављене у Бечу 1830. године.

    Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

    Од тада је Библиотека често мењала своју локацију и име да би од 26.02.2002. године понела име једног од најзначајнијих писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених МЕМОАРА, који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18. века. Тако, садашња Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду, делује као самостална установа на простору од 500м2, захваљујући НИП-у, Покрајинском фонда за капитална улагања, Министарству за државну управу и локалну самоуправу као и Општини Шид. Наиме, 2006. године конкурисали смо на горе поменуте адресе и путем остварених конкурса успели за само две године да саградимо нову зграду Библиотеке.

    Зграда народне библиотеке Симеон Пишчевић у Шиду

     Данас, у новим и савременим условима за рад делатност обављамо кроз четири одељења :

    * одељење за одрасле

    * одељење за децу

    * одељење са стручном и приручном литературом

    * Завичајно одељење.

    Позивамо Вас да будете члан наше Библиотеке. Нудимо Вам богате садржаје у друштву с књигом: садржајан фонд домаће и стране белетристике, путописа, есеја, књижевних критика, научних и стручних књига намењених грађанима, студентима и ученицима за израду матурских, семинарских радова и других стручних радова, школске лектире за основне и средње школе,енциклопедије, сликовнице за најмлађе, часописе, недељне новине, књижевне вечери, представљање књига, предавања и друго.

    Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

    Услуге Интрнета и читаонице.
    Корисници имају слободан приступ фонду и интернету. Књижни фонд је достигао око 40.000 публикација. Кроз свој дугогодишњи рад Библиотека се бавила издавачком делатношћу, организацојом културних манифестација, једном речју била је оаза свих културних збивања у Општини.

    Петра Koчића бр. 1
    22240 Шид

    тел: +381 22 716 844
    +381 22 712 495

    Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

     

Статистика

Број прегледа чланака
927761