Menu
RSS
A+ A A-

Нема више чланака у овој категорији. Ако се приказују поткатегорије, оне могу да садрже чланке.

Поткатегорије

 • Шид

  Школа под торњићем у Шиду

  Шид, град са близу 16.000 становника, има значајне потенцијале у свим делатностима, који му дају перспективу да буде модеран град пожељан за савремен живот и стваралаштво. Шид је не само седиште општине и институција, већ пре свега трговачки, финансијски, индустријски , културни, и образовни центар општине.

  Општину Шид чине 19 насељених места , 18 села и Шид као центар општине. Привредни потенцијал Шида највише је изражен у самом положају места, на тромеђи Р.Србије, Хрватске И Републике Српске.Простире се на површини од 687 км2, што чини 3,2% укупне територије Војводине.

  Подручје општине располаже привредним ресурсима који обезбеђују основне претпоставке за повећање економске снаге и динамичнији развој општине. Међу значајније ресурсе убрајају се пољопривредно земљиште, шуме, водни ресурси,као и погодни услови за развој туризма.

  Пољопривредно земљиште представља најобимнији и најзначајнији ресурс на који се ослања готово цела привреда ове регије.Подручје општине сврстава се у ред најбогатијих у Војводини по шумским површинама. Под шумама је око 22.000 ха.

   

   

   

 • О Шиду

  О Шиду

   


 • Верске заједнице

  У Шиду постоји 12 верских заједница од којих су доминантне хришћанске;

  Српска Православна Црква која има парохије у свим селима шидске општине као и два манастира; Светоархангелски манастир "Привина Глава" и манастир "Ђипша".

  Католичка црква у Шиду.

  Евангелистичка црква у Шиду.

  Грко католичка црква у Шиду.

   

   

 • Историја

  Историја на простору општине Шид

   


 • Археологија

  Археологија са територије општине Шид

   


 • Споменици културе

   

  Споменици културе на територији општине Шид

  Релевантни подаци су преузети са интернет презентације САНУ из секције Споменици културе

   

   SANU170

   

 • Библиотека

   Датумом оснивања Прве српске читаонице у Шиду, сматра се 17. децембар 1849. године. То сведочење потрекпњује документ који Библиотека поседује, чувене „Буквице“ Доситеја Обрадовића, штампане на старословенском језику, а објављене у Бечу 1830. године.

  Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

  Од тада је Библиотека често мењала своју локацију и име да би од 26.02.2002. године понела име једног од најзначајнијих писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених МЕМОАРА, који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18. века. Тако, садашња Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду, делује као самостална установа на простору од 500м2, захваљујући НИП-у, Покрајинском фонда за капитална улагања, Министарству за државну управу и локалну самоуправу као и Општини Шид. Наиме, 2006. године конкурисали смо на горе поменуте адресе и путем остварених конкурса успели за само две године да саградимо нову зграду Библиотеке.

  Зграда народне библиотеке Симеон Пишчевић у Шиду

   Данас, у новим и савременим условима за рад делатност обављамо кроз четири одељења :

  * одељење за одрасле

  * одељење за децу

  * одељење са стручном и приручном литературом

  * Завичајно одељење.

  Позивамо Вас да будете члан наше Библиотеке. Нудимо Вам богате садржаје у друштву с књигом: садржајан фонд домаће и стране белетристике, путописа, есеја, књижевних критика, научних и стручних књига намењених грађанима, студентима и ученицима за израду матурских, семинарских радова и других стручних радова, школске лектире за основне и средње школе,енциклопедије, сликовнице за најмлађе, часописе, недељне новине, књижевне вечери, представљање књига, предавања и друго.

  Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

  Услуге Интрнета и читаонице.
  Корисници имају слободан приступ фонду и интернету. Књижни фонд је достигао око 40.000 публикација. Кроз свој дугогодишњи рад Библиотека се бавила издавачком делатношћу, организацојом културних манифестација, једном речју била је оаза свих културних збивања у Општини.

  Петра Koчића бр. 1
  22240 Шид

  тел: +381 22 716 844
  +381 22 712 495

  Народна библиотека Симеон Пишчевић Шид

   

Статистика

Број прегледа чланака
1122389