Menu
RSS
A+ A A-

Прва насеља

  • Категорија: О Шиду

Зграда среског начелника Шид

Рачуна се да је прво насеље почело да се диже око потока у првој половини 16. века. Пошто је безбедност трговачких каравана на простору преласка потока била све боља, караване су се одмарале поред караула, ту се повремено задржавале и насеље се постепено ширило и јачало.

Опширније: Прва насеља

Име Шида

  • Категорија: О Шиду

Мостић на Шидини - Шид

Постоје разне претпоставке о пореклу самог имена Шид.

По свему изгледа да је име потока Шидина  и насеља везано за обраслу и густу шикару, која се звала "сита". Насеље које је изникло око сите, названо је сит а касније Шид. Поток који пролази кроз насеље Шид добио је име Шидина. 

Опширније: Име Шида

Шид

  • Категорија: О Шиду

Школа под торњићем - Шид

Шид, град са близу 16.000 становника, има значајне потенцијале у свим делатностима, који му дају перспективу да буде модеран град пожељан за савремен живот и стваралаштво. Шид је не само седиште општине и институција, већ пре свега трговачки, финансијски, индустријски , културни, и образовни центар општине.

Опширније: Шид

Географски положај Шида

  • Категорија: О Шиду


Карта Шида

 

Шид је градско насеље које се налази у северном делу СР Србије, односно у јужном делу Панонске низије. Већа географска регија на северу СР Србије је Војводина, којој поред Бачке и Баната, припада и Срем, сликовит и живописан крај између Дунава и питомих обронака Фрушке горе на северу и Саве на југу. Ове реке код Београда његова су источна граница, западна прелази недалеко од Шида у Хрватску, а војвођанска западна граница Срема споразумно је фиксирана са Хрвастском. Надморска висина Шида је 104 метра, а географске координате:
а) географска ширина је 45 степени и 8 минута северне географске ширине 
б) географска дужина је 19 степени и 15 минута источне географске дужине

Опширније: Географски положај Шида

Статистика

Број прегледа чланака
1135280