Menu
RSS
A+ A A-

ПРУГА ШИД - БИЈЕЉИНА


Иако у новом реду вожње који је уведен ових дана на Железницама Србије није предвиђено активирање путничког саобраћаја на прузи Шид - Бијељина шансе да се овај некада један од најфреквентнијих железничких праваца у бившој држави поново уведе у саобраћај постају све изгледније. Наиме генерални директор Железница Србије Миланко Шаранчић у недавном разговору са представницима ЖТП у Шиду изразио је спремност да се покрене решавање овог питања.
Шеф Железничке станице у Шиду Горан Радић упознао је генералног директора са петицијама грађана из шидске општине који траже поново пуштање у саобраћај пруге Шид-Бијељина као и изградњу одговарајућих стајалишта на железничким станицама у Гибарцу и Бачинцима. Генерални директор Железница Србије је нагласио да ће ускоро почети детаљна реконструкција пруге на правцу Батајница - Шид за чега су већ обезбеђена средства док би евентуално отварање пруге Шид - Бијељина уследило након договора са представницима општина Шид и Бијељина.  


Наиме први човек српских железница је изјавио да је Железница Србије спремна да заједничким учешћем како Железница Србије тако и општина Бијељина и Шид које би учествовале у партиципацији одређених трошкова поново на овом делу буде успостављен железнички саобраћај између Србије и Републике Српске.  
Да је ово реална опција говори и податак да ће Железнице Србије ускоро набавити двадесетак дизел-гарнитура које би саобраћале на пругама које нису електрифициране што оставља простор да једна од њих буде и на релацији Шид - Бијељина.  


Очекује се да ће веома ускоро локална самоуправа у Шиду реаговати и да ће уследити контакти са представницима из општине Бијељина након чега би се одржао заједнички састанак са представницима Железница Србије и Републике Српске где би се сагледале могућности око поновног успостављања путничког саобраћаја на прузи Шид - Бијељина.