Menu
RSS
A+ A A-

СТРУЈА НА ВЕТАР

ПРЕДУЗЕЋЕ КОНЧАР ИЗ ЗАГРЕБА ГРАДИЋЕ ЕЛЕКТРАНЕ У ПОДНОЖЈУ ФРУШКЕ ГОРЕ


Једна од најпознатијих фирми на Балкану за ову област планира изградњу електрана на ветар у шидској општини


Након прошлогодишњег потписивања уговора између општине Шид и предузећа Кончар из Загреба о могућности изградње електрана на ветар, представници овог реномираног произвођача електро-енергетске опреме и постројења, боравили су крајем априла у Шиду. У разговору који су том приликом вођени, директор представништва Кончара у нашој земљи Велимир Унковић, упознао је председника Општине Шид Миту Аврамова са досадашњим током припремних радова.

Према његовим речима, стручњаци ове фирме ће у наредних неколико месеци на више локација у нашој општини а пре свега у северозападном делу према обронцима Фрушке Горе, извршити сва неопходна мерења како би се утврдила најбоља локација на којој ће се убудуће налазити електране које ће покретати снага ветрова на том подручју.

- Наша досадашња сазнања говоре да се на територији општине Шид налазе погодне локације као и услови да се приђе изградњи електрана на ветар. Наша фирма је већ при завршетку радова на једној од електрана која ће се налазити у Вашем суседству односно у општини Товарник у Републици Хрватској и по свему судећи недалеко од те локације биће изграђена електрана на ветар  и у Вашој општини. Наравно наши стручњаци ће дати коначну реч, али прва испитивања говоре да на овом подручју постоје одлични услови за изградњу оваквих објеката - истиче Унковић, напомињући да његова фирма у овом тренутку гради или је већ изградила неколико електрана на ветар у Далмацији, Босни и Херцеговини, Славонији а последња која се гради је управо она у суседном Товарнику.

Иначе стручњаци Кончара су утврдили да само на подручју две општине у Војводини, Шиду и Тителу има услова за градњу овакве врсте електрана. Уколико би све текло према плану Унковић истиче да би прва електрана у шидској општини била изграђена до краја идуће године. Струја из ових електрана одлазила би преко постојећих далековода у електроенергетски систем ЕПС-а а цена њеног коштања, односно производња, била би знатно јефтинија од постојећих.


ТРЕБА МЕЊАТИ ЗАКОН

Према речима директора Унковића мали проблем за евентуалну изградњу електрана на ветар у Србији представља садашњи закон о изградњи електро-енергетских постројења у Србији. Наиме, према нашем закону дозвољена је изградња 10 стубова односно генератора у низу, а стручњаци Кончара траже да тај број буде 15. Тај број генератора омогућава оптималан капацитет и економску исплативост. Унковић верује да ће веома брзо доћи до измене постојећих законских норми јер је нацрт новог Закона о електро-енергетским постројењима ушао у Скупштинску процедуру и нови сазив српског парламента ће га, како се очекује, веома брзо и усвојити.