СКУПШТИНА БИБЛИОТЕКАРА СРЕМА

На скупштини било присутно готово стотину библиотекара из Срема, Београда, Новог Сада и библиотекари из матичних библиотека у сусредству са којима постоји дугогодишња сарадња

У СРЕДУ 11. ЈУНА У ВОЈНОЈ УСТАНОВИ „ЛОВИШТЕ„ У МОРОВИЋУ

На скупштини било присутно готово стотину библиотекара из Срема, Београда, Новог Сада и библиотекари из матичних библиотека у сусредству са којима постоји дугогодишња сарадња

Подружница библиотекара Срема и шидска Народна библиотека „Симеон Пишчевић” били су у среду 11. јуна домаћини на годишњој Скупштини Подружнице библиотекара Срема. Скуп је неформално почео у новим просторијама Народне библиотеке „Симеон Пишчевић” у Шиду, која ће бити једна од најмодернијих и најфункционалних библиотека, а која ће своја врата отворити ове јесени на сам Дан Народне библиотеке у Шиду.

Потом су се библиотекари сместили у Војној установи „Ловиште” у Моровићу, где је и одржан радни део седнице. Пригодну добродошлицу гостима, а међу њима су били и Миро Вуксановић, директор Библиотеке Матице српске у Новом Саду, те књижевници Драгомир Брајковић и Драгомир Ћулафић, упутила је Славица Варничић, директор шидске библиотеке. Она је, између осталог истакла да јој је драго што се овај скуп одржава баш у Шиду и то пред отварање нових просторија шидске библиотеке, која је изграђена средствима известиционог фонда Републике Србије, као и средствима издвојеним од стране шидске самоуправе.

Централни део Скупштине био је посвећен маркетингу у библиотекама, о чему су стручне беседе одржали мр Сандра Матијашевић и Марјан Маринковић из Библиотеке граа Београда.

Веома обиман приказ осмог броја Годишњака, библиотеке Срема, поднео је шидски књижевник Светислав Ненадовић, човек који се и сам дуго година бавио библиотекарством.

У пролошком делу приказа часописа, који заслужује пуну пажњу, Ненадовић је истакао и следеће: „Има ли умнијег наума локалних власти од овог, има ли веће почасти да се једном за свагда смести богатство једне, некад периферне библиотеке под сводове свенебеског трајања, за шта пуну захвалност треба упутити људима из инвестиционог фонда шидској самоуправи, аи и упорном настојању Славице Варничић, директора ове библиотеке, која је истрајношћу и организованошћу библиотечке службе успела да се избори за оно што за многе и развијеније средине представља сан снова. Честитамо... Указујући на бројност текстова у Годишњаку који говоре о читавој армији библиотекара који настоје да библиотекарство доведу на виши ниво, Ненадовић је указао на потребу да се у Годишњаку ангажује више нових имена, јер о сремском библиотекарству може доста тога лепог да се каже.

Информацију у 44. Сабору библиотекара Срема поднела је на Скупштини Весна Ћосић, директор Српске читаонице у Иригу, а о тридесет шестој годишњици Подружнице библиотекара Срема говорила је Весна Петровић из Библиотеке „Глигорије Возаревић” у Сремској Митровици.

У оквиру овог добро осмишљеног скупа библиотечких радника Срема, своје стихове говорио је истакнути београдски песник Драгомир Брајковић.