Menu
RSS
A+ A A-

НОВА ЛОКАЦИЈА ОДАШИЉАЧА

ИНВЕСТИЦИОНИ ПЛАНОВИ У ЈП "РАДИО ШИД"stupavski.jpgДобијањем регионалне фреквенције од стране Републичке радио-дифузне агенције (РРА) ЈП "Радио Шид" је добио обавезу да свој одашиљач са силоса "Млинтеста" измести на нову локацију на "Заравни" код Моловина. Што се по том питању предузело, разговарали смо са Станиславом Ступавским, директором ЈП "Радио Шид" који нам је изјавио да је из општинског буџета за ову намену издвојено 1.155.000 динара за антену и пратећу опрему. Стуб већ постоји и пратећи објекат, али је потребно још око милион динара за електро-енергетску сагласност и радове за овај износ "Радио Шид" би се морао задужити код банке.


- РРА је већ тражила извештај о томе шта смо урадили по питању измештања одашиљача. Дошло је до застоја код добијања сагласности код републичке Дирекције за имовину да користимо антенски стуб и просторије са МУП-ом. Ми смо поменутој дирекцији поднели захтев са пратећом документацијом - каже Станислав Ступавски директор "Радио Шида".


Према његовим речима, већ је уговорено извођење радова са фирмом "Елта" из Новог Сада у вредности 6.570 евра за демонтажу предајника са силоса, постојећи стуб на "Заравни" мора бити продужен за још четири метра. Ступавски још додаје да до краја децембра све мора бити завршено, јер ако се преузете обавезе не би испоштовале, РРА би могла одузети дату фреквенцију. У трекутку када 6. децембра обележава 39 година постојања "Радио Шид" има још једну обавезу која произилази добијањем регионалне фреквенције, а то је отварање студија у Сремској Митровици, како би било "покривено" и ово подручје.


- Мислим да се решење може постићи договором две локалне самоуправе и у том правцу је упућено писмо локалној самоуправи у Сремској Митровици, али одговара још нема. Желимо и даље да се развијамо и зато смо планирали изградњу кабловске интернет станице. Спровели смо анкету и од више од три хиљаде корисника КДС, позитивно се изјаснило нешто више од стотинак. Наш Управни одбор треба о томе да се изјасни, јер ова инвестиција би коштала око четири милиона динара. Уколико би локална самоуправа учествовала са 50 посто, за остатак би се кредитно задужили код банке - истиче директор Ступавски.


Пред крај прошле године, Уредбом Владе Србије, до даљњег је одложена приватизација електронских медија, посебно оних који емитују програме на језицима националних заједница. Ступавски каже да је приватизација решење "ако баш мора" и да би у крајњем случају било добро ако би локална самоуправа задржала значајан удео власништва те обезбедила финансирање програма на словачком и русинском језику.


САСТАНАК У НОВОМ САДУ

У Скупштини Војводине, 19. новембра, одржан је састанак са представницима електронских медија, радија и ТВ, целе Војводине којем су присуствовали Ана Томанова-Маканова, покрајинска секретарка за информације и Драган Јањић, помоћник министра културе у Влади Србије задужен за медије.


- Циљ састанка је био размена искустава и сугестија усмерених према Влади и Скупштини Србије у погледу даље приватизације ових медија. На састанку су се чула углавном лоша искуства у погледу досадашње приватизације. Сви су се међутим сложили да се изнађе могућност да локални и регионални медији, постану јавни локални и регионални сервиси, те да остану у власништву локалне самоуправе односно региона. Да ли у потпуности или у мешовитом власништву, остаје да се види - каже Станислав Ступавски.