Menu
RSS
A+ A A-

ЖЕНЕ БОЈАЖЉИВО ПРИЈАВЉУЈУ НАСИЛНИКЕ

ОДРЖАНА ТРИБИНА НА ТЕМУ "НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА"


nasilje-nad-zenama.jpg

 У организацији Форума жена Демократске странке у Дому младих у Шиду, 8. децембра, одржана је трибина на тему "Насиље над женама" на којој су као излагачи учествовали Весна Кузминац, психолог у ОШ "Сремски фронт" Саша Ћаћуловић, психолог у Центру за социјални рад и Љиљана Мауковић, заменик Општинског јавног тужиоца. Уводне напомене испред Форума жена ДС дала је Милена Петко представивши излагаче.

Саша Ћаћуловић је дефинисао насиље у породици које, како је рекао, не мора увек бити физичко већ се догађа и вербално односно речима па чак и неумесним шалама.

 

- Насилник нема неки одређени психолошки профил односно да ли припада нижим или вишим социјалним слојевима те да ли је образованији или мање образован. Околина често сматра да је насиље заправо срамота жртве, а не насилника, а све то оставља велике последице на децу - рекао је Ћаћуловић, наводећи примере са којима се свакодневно среће, те изнео мишљење да би невладине организације биле корисне у вршењу притиска према онима који се баве овом проблематиком те да би били корисни и тзв. СОС телефони и волонтери.


Весна Кузманац је говорила о типовима и карактеристикама насилника изневши оцену да насиље произилази из ниског самопоштовања.
- Жртва и насилник су емоционално зависни и често се јавља да жртва има осећај кривице и најчешће је економски зависна од насилника. Стрес обично ствара тензије, посебно на радном месту, жртва препознаје то стање али је насилник како се то каже "кратког фитиља" и брзо плане да би се касније кајао због тога - рекла је између осталог Весна Кузминац.


Што се тиче правосуђа, оно делује репресивно, а Љиљана Мауковић је рекла да је овај вид насиља предвиђен као кривично дело Кривичним закоником те да је за став један запрећена казна до годину дана затвора, ако је коришћено неко оруђе приликом повређивања, запрећена казна је до три године, а ако дође до тешких телесних повреда, предвиђена казна иде и до осам година.


- Жене долазе у Тужилаштво да поднесу пријаву али касније у 80 одсто случајева желе да одустану од кривичног гоњења јер им је циљ да заправо "заплаше" насилника, а не да он буде осуђен. Проблем се јавља и код благовременог обезбеђивања доказа што је основно за кривични поступак. Поражавајуће је да још постоји свест да муж може тући жену, а чест профил насилника је алкохоличар. Међутим, добро је да се у једном патријархалном друштву уопште и говори о овој теми - закључила је Љиљана Мауковић.


Нажалост, трибина није била довољно посећена па је неко у шали прокоментарисао да ли то онда значи да у нашој средини нема оваквог насиља. Питања излагачима теме су се односила на то коме жртва треба прво да се обрати за помоћ и каква је процедура. Чуло се и мишљење да је потребно основати посебно саветовалиште те извршити координацију институција које се баве овом проблематиком. Поменуто је и тзв. психолошко злостављање о којем није било много речи овом приликом. На крају је Милена Петко закључила трибину уз констатацију да је ово само једна у низу трибина које ће због значаја бити одржаване и даље те и уз учешће представника из оних средина које имају конкретне резултате у решавању насиља над женама у својој средини.