Menu
RSS
A+ A A-

РАДОВИ НА КАПЕЛИ

НА НАРОДНОМ ГРОБЉУ У ЕРДЕВИКУ



kapela.jpgУпркос одступању од договорене сатнице радови на изливању плоче на капели на гробљу у Ердевику успешно су реализовани 16. октобра. И лепо време "ишло је на руку" па су радове са задовољством пропратили представници локалне самоуправе на челу са председником Општине Митом Аврамовим.


- Капела се налази на Народном гробљу у Ердевику и намењена је свим становницима. Површине је преко 200 квадратних метара и састоји се од канцеларије за свештенике, две просторије за смештај покојника, продавнице погребне опреме, магацинског простора, кухиње, тоалета. У пројекту је предвиђен и простор за хор приликом сахрањивања грађана словачке националности евангелистичке АВ вероисповести. Надам се да ћемо до краја године подићи кров - сазнајемо од Милутина Зеца, председника Месне управе.


Радовима је присуствовао и Станислав Червенак, пастор словачке евангелистичке цркве АВ, који је овде након студија теологије у Братислави и Прагу дошао пре четири године.


- Адаптирао сам се у овој средини па сам стога и задовољан због сваког напретка. Изградњом ове капеле обреди сахрањивања у Ердевику, без обзира на вероисповест, биће олакшани и поједностављени - истиче пастор Станислав Червенак.


Средства за изградњу капеле у Ердевику обезбеђена су из месног самодоприноса и буџета локалне самоуправе, а очекује се и издвајање из покрајинског буџета.
- Наша локална самоуправа издваја средства за верске објекте па ћемо настојати у наредном периоду да у сваком селу изградимо капеле, како би се обреди сахрањивања поједноставили с обзиром да су, углавном, гробља изван насеља па погребне поворке успоравају саобраћај - рекао је председник општине Мита Аврамов.