Menu
RSS
A+ A A-

НИП ТРЕБА ДА ОДВРНЕ ЧЕСМЕ

ИЗ РАДА МЕСНЕ УПРАВЕ МОРОВИЋ


morovic.jpg Када је у питању обезбеђивање што бољих услова за живот мештана у Месној управи Моровић до сада је доста учињено на решавању комуналних проблема али остаје још доста тога да се уради. На ову тему, разговарали смо са Јовом Павићем,  председником Месне управе Моровић који напомиње да се очекује прикључење новог бунара на водоводни систем што ће, како наводи наш саговорник, решити питање водоснабдевања у наредних 20 година.


- За наше село је веома значајан и пројекат канализационе мреже и конкурисала смо у НИП за средства, али још нема никаквог одговора. Веома значајан посао представља и реконструкција постојеће водоводне мреже изграђене давне 1976. године. Ради се о 13 километара водоводне мреже и за делимичну реконструкцију нам је потребно 11.936.000 динара.

Реконструкција би се радила у улицама Шидској, Митровачкој, Светог Саве, Босутској  и Николе Тесле. Очекујемо да ће радови започети крајем априла и да ће средства бити обезбеђена из Покрајине и делом локалне самоуправе - наводи Јово Павић.


У циљу што уређенијег села, биће расписан тендер за прочишћавање канала за одводњу атмосферске воде. Инвестиција износи око два милиона динара, а радиће се канали у улицама Батровачка, Николе Тесле и Митровачка са обе стране улице што износи око 12 километара. Председник Павић наводи и да се планира изградња капеле на православном гробљу чија је вредност 1.800.000 динара без пратеће опреме. За ову намену се конкурисало прошле године у новембру месецу код Покрајине, али средства ипак нису обезбеђена.

Нећемо одустати од ове инвестиције и негде ће се већ пронаћи средства. Уређујемо и православно и католичко гробље, изграђене су ограде, избетониране стазе, уређен паркинг. Прошле године смо се потрудили и да уредимо Дом културе, средимо санитарије и окречимо зграду изнутра и споља те уредимо паркинг простор - каже Павић.


Према његовим речима, Моровић има велики развојни потенцијал када је у питању развој туризма с обзиром на две реке, богатство шума и лепе природе, што би могло допринети развоју сеоског туризма, али је доста тога потребно урадити по питању едукације становништва. Развојни потенцијали ове Месне управе су велики, а поред добре воље, рада и добрих идеја, за реализацију је потребан - новац.ПОДРШКА ЕТНО ФЕСТИВАЛУ
Прошле године у Моровићу је одржан по први пут Етно фестивал који је окупио  учеснике не само из наше општине већ и шире, а дошли су и гости из околине Бањалуке. Фестивал ће постати традиционалан, а Месна управа даје велику подршку овом пројекту.


- Ми веома добро сарађујемо са Удружењем жена "Моровићанке" и овај фестивал ће допринети да се сачува наша богата традиција, а заиста имамо шта да понудимо. Такође подржавамо и идеју да се оформи један етно кутак као стална поставка, а све у циљу развоја сеоског туризма јер осим природних лепота нудимо добар одмор и здраву домаћу храну - каже председник Месне управе Јово Павић.