Menu
RSS
A+ A A-

НОВ АСФАЛТ ПУЦА

ПРЕДСЕДНИК МЕСНЕ УПРАВЕ ЈАМЕНА ПЕТАР ЈАНКОВИЋ О СВЕМУ ОНОМ ШТО ЈЕ УРАЂЕНО И ШТО ЋЕ СЕ УРАДИТИ У СЕЛУ



jamena.jpgУ овој години планиран је наставак асфалтирања улица. Први слој асфалта пуцао истог дана кад је постављен. И атарским путевима посветиће се дужна пажња



Највећа инвестиција у прошлој години у Јамени је, без сумње, добијање средстава аз асфалтирање једанаест улица, која су обезбеђена из Фонда за капиталне инвестиције. Реч је, како смо већ писали, о 49 милиона динара. Не дешава се често да једно село добије овакав износ намењен за путеве. Ипак, како се првобитно чинило да ће се овим средствима учинити значајни радови у најудаљенијој шидској месној управи, као да баш и нема претерано разлога за радост. Зашто?


- Прошле године припремљене су подлоге за све улице, а наношење асфалтне масе је започето у неколико улица. Радови су обустављени до даљњег. Пресвучен је део Новосадске (једна страна) Војвођанске, Вука Караџића и Борачка, али то је само прва подлога асфалта. На жалост, исти дан када су обављени радови дошло је до оштећења. Наставак радова следи с првим топлим данима. Извођач је "Катаго" из Руме и на наша питања зашто је дошло до поменутих оштећења они нису знали да одговоре - са разочарењем говори председник Месне управе Јамена Петар Јанковић.


- Много је ту непознаница. Када смо сами асфалтирали неке улице (Месна управа и општина), на пример, за један километар плаћали смо 4,1 милион динара и посао је урађен квалитетно, те 2006. године. Израчунао сам да сада километар асфалта кошта 7 милиона динара. Надам се да ће следећа фаза тих радова бити квалитетнија - наставља причу о асфалтирању Јанковић.

 У овој години намеравамо почети радове на пољским путевима и то средствима која се прикупе од давања земље у закуп. Још ништа нисмо добили од тих средстава. Ја се не слажем са деобом тих средстава како је планирано у општини. На пример, МУ Јамена има 530 ха, а кад стигне поврат средстава новац од наше земље делиће се и другим месним управама које нису имале земље у закуп. Планирамо да средимо изласке на асфалтиране путеве, како се не би износило блато са ораница и да санирамо ударне рупе. Сопственим средствима ми смо већ два километра пољских путева поправили, а у дужини од једног километра направљен је нов пут, који до сада није постојао - детаљно објашњава Петар Јанковић.


- У прошлој години завршили смо градњу Ватрогасног дома у коме је смештено ватрогасно возило. Радови су коштали око четири хиљаде евра, а највећи део издвојила је Месна управа, а затим општина Шид и Добровољно ватрогасно друштво Шид. У завршној је фази спајање бунара 2 који је ископан 2006. То се финансира средствима Покрајинског секретаријата за водоснабдевање. Чим отопли треба да се затрпају цеви и уради електрика. Активирањем овог бунара обезбедићемо боље снабдевање водом, нарочито у летњим месецима. Истовремено очекујемо средства Покрајине уз која би и Месна управа издвојила нешто новца за реконструкцију водоводне мреже у три улице (Милоша Обилића, Војвођанска и Бранка Радичевића), што би коштало око 10 милиона динара. Захтев  смо поднели Покрајинском секретаријату за водоснабдевање, а како већ поседујемо пројектну документацију, не видим зашто не би било удовољено нашем захтеву - наставља причу о планираним радовима Јанковић.


Када говоримо о напорима да се улепша живот у селу, поменимо да се у Јамени очекује помоћ општине за постављање садница на површинама крај споменика у центру села, као и другим које се не могу претворити у оранице. Ван села у плану је засађивање каналске тополе, а шта ће бити засађено на парковским површинама зависи од мишљења стручњака које се очекује. Уз све поменуто рецимо да је село добило нову телефонску централу која за 400 домаћинстава омогућује 600  бројева. У току су и радови на капели месног гробља. Средства у износу око 1,5 милиона динара обезбеђена су из Покрајине и Месне управе Јамена. Завршетак радова очекује се већ у марту - каже Јанковић.