Menu
RSS
A+ A A-

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ИЗ ЈАМЕНЕ



jamena_nada.jpg



Двадесетак чланица Удружења жена из Јамене веома су активне, а та активност резултира и пригодним наградама. На недавном етно-фестивалу у Руми, одржаном по четврти пут, под називом "И кад прођу славе, остају колачи", оне су освојиле прво место за најлепши славски колач.


На фестивалу је учествовало више од 250 жена из готово свих места у Срему. Била су изложена слана пецива, слатки и славски колачи. Интересантно је да су у конкуренцији тридесетак актива жена од три прве награде две отишле на подручје општине Шид. Сем награде за најлепши славски колач, за најбољи слатки колач проглашен је онај који су припремиле чланице Савеза инвалида рада из Шида.
Уз презентацију колача на овом етно-фестивалу циљ је и подсећање на старе обичаје, ношње, чиме се од заборава покушавају отргнути изворне вредности Срема.


- Иако сам тек од недавно укључена у рад Удружења жена могу са сигурношћу рећи да жене у Јамени раде много на очувању традиције а сем учешћа на оваквим манифестацијама ми смо ангажоване у свим акцијама у селу. У нашем удружењу стално је активно двадесетак жена, које покреће и мотивише Милка Зарић - сазнајемо од Наде Јанковић, једне од активисткиња Удружења жена из Јамене.