УСКОРО ИЗГРАДЊА ФРУШКОГОРСКОГ ВОДОВОДА

Наду да ће решити дугогодишњи проблем водоснабдевања пет села у северозападном делу шидске општине виде у Националном инвестиционом плану и Фонду за капитална улагања Војводине.

На помолу решење проблема у пет фрушкогорских села шидске општине
sot.jpg

 И сами мештани ових села су спремни да учествују у изградњи водовода кроз њихова места

Наду да ће решити дугогодишњи проблем водоснабдевања пет села у северозападном делу шидске општине виде у Националном инвестиционом плану и Фонду за капитална улагања Војводине. Иако у првом кругу нису конкурисали за доделу средстава  због недостатка пројектне документације (у међувремену она је приведена крају у ЈКП Водовод у Шиду) у селима Бикић До, Привина Глава, Сот, Моловин и Љуба очекују да ће у веома кратком року успети да прибаве сву потребну документацију и дозволе како би до краја године обезбедили средства за изградњу водовода.

Пет фрушкогорских села у шидској општини доведени су последњих година у веома тежак положај јер су анализе које су прављене последњих година показале да се квалитет пијаће воде из досадашњих извора знатно смањио и да је једино решење за преко две хиљаде становника из ових места изградња нове водоводне мреже из правца Беркасова.

Ранијих година било је одређених покушаја да се овај проблем реши. У Месној управи Љуба у центру села ископан је артерски бунар али ту се стало јер за даље радове није било средстава. У остала четири места снабдевање водом врши се из чесми и бунара који су из године у годину све загађенији. Био је то разлог да се о овом питању расправља и на једној од последњих седница СО Шид на којој је координатор Фонда за капиталне инвестиције за Срем, Жељко Брестовачки, нагласио да ће изградња овог водовода бити један до приоритета у раду локалне самоуправе све у циљу да мештани ових села најзад добију здраву пијаћу воду.

Саша Поважан председник месне управе Сот, највећег од ових пет села каже да су мештани спремни да и сами у оквиру својих могућности учествују у решавању овог проблема. "Спремни смо да помогнемо у делу радова који ће се изводити у нашем селу, такође смо спремни да и на друге начине помогнемо изградњу водоводне мреже кроз наша места. Али главну помоћ очекујемо од Покрајине и Републике", истиче Поважан.

Иако је удаљеност ових пет села једно од другог релативно мала, због конфигурације терена били би потребни додатни радови на изградњи потисних станица (које знатно поскупљују изградњу водоводне мреже) што би омогућило нормално снабдевање водом мештана Бикић Дола, Привине Главе, Сота, Моловина и Љубе.