У МОРОВИЋУ ОДРЖАН ДРУГИ "ЕТНО ДАН"

etno-morovic-nosnje.jpgУ Моровићу је 3. августа одржан други "Етно дан" који је окупио бројне учеснике који су дошли да промовишу богатство културе и традиције као и здрав живот и предузетништво. То се веома добро видело на лепо уређеним штандовима где су биле изложене разне ђаконије, ручни радови и стари предмети. Посетиоци су могли да пробају храну, чују како се припрема, погледају ручне радове и у сваком случају да сазнају нешто ново.

И ове године су Моровићанима драги гости били КУД "Опанак" из Борковића код Бањалуке који су дошли још у суботу и наставили прошле године успостављено пријатељство.

- Веома смо задовољни дочеком и пријемом, а поред бројних ђаконија, донели смо и печено прасе. Дружили смо се и у кампу и време нам је врло брзо прошло - задовољна је Борка Стојановић која је на пут повела и ћерку Јовану баш као и Мира Ковачевић која је дошла са ћерком Бојаном.

Задовољне су и чланице Удружења жена из Кукујеваца Јелена Ласковић, председница Даница Тркуља као и Марија Вучковић, Зорка Галијаш и Данијела Јовџић које смо затекли на лепо уређеном штанду. Штанд су лепо аранжирале и чланице КПД "Ђура Киш" те дочекивале посетиоце обучене у народне ношње жене из изворне певачке групе које је предводила Невенка Бобаљ и нудиле специјалитете из русинске кухиње.

etno-morovic-folklor.jpgМилка Зарић из Јамене, прошле године се сама представила ткачким програмом, а ове године је на штанду било Удружење жена из овог села са ручним радовима, а иконе је изложио Драган Илић. Представила се и ткачка секција СКУД "Семберија" из Бијељине затим Хрватски културни центар "Света Анастасија" из Ср. Митровице, Удружење жена из Ердевика и Љубе, а међу штандовима је по величини и уређености доминирао штанд домаћина Удружења жена "Моровићанке". Своју понуду је представила и Војна установа из Моровића, пчелар из Адашеваца Миленко Гићанов, а занимљив је био и "слатки штанд" Милована Тешановића из села Ђурђевац код Ваљева који се представио слатким од више врста воћа посебно од шумског воћа што су посетиоци радо дегустирали. Одржана је и смотра свих учесника, а затим је уследио дефиле центром села где се свако представио краћом тачком. Поред већ поменутих, били су ту и СКУД "Једнота" из Шида... Млађи и старији, свеједно, добијали су аплаузе... Оно што су припремили у уметничком делу су показали у вечерњем концерту у сали Дома културе.

У оквиру "Етно дана" одржана су и два предавања на тему "Израда акционог планана заштити река Босут и Студва и отклањање сочивице" као и "Промоција вредности женске предузетничке иницијативе и стварање повољног имиџа жена у бизнису". Живо је било и у кампу где је било доста посетилаца поред Босута. "Етно дан" је очигледно направио свој имиџ, а посетили су га и Миленко Дабић, председник Општине Шид, Жељко Брестовачки, народни посланик у Скупштини Србије, Миледин Пинић, в.д. председника Месне управе Моровић и други. А колико су били задовољни организатори?

- Организација је била успешна, а учесници презадовољни што је за нас најважније. Истина, била је нешто мања посећеност, обзиром да је прошле године етно дан одржан 5. августа када је и сеоска слава али то не умањује успешност. Поред нашетг Удружења "Моровићанке" пуно су помогли и Месна управа Моровић, СО Шид, Покрајински секретаријат за рад, социјалну политику и равноправност полова и наравно Сремска привредна комора - каже Јелена Ујвари, председница Скупштине Удружења жена "Моровићанке".