Menu
RSS
A+ A A-

ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

НА ЛИЦУ МЕСТА у Моровићу одржан Први етно-фестивалetno.jpgУ организацији Удружења жена "Моровићанке" из Моровића, Месне управе Моровић и Сремске привредне коморе из Сремске Митровице, у Моровићу је 5. августа одржан Први етно-фестивал хране, пића, домаће радиности и фолклора који је окупио бројне учеснике не само из шидске општине већ и из других средина.

На штандовима су представљена давно заборављена јела, домаћа радиност и бројни предмети који су се некада користили у домаћинству у свакодневној употреби. Богатство понуде и различитости обичаја и традиције, привлачили су бројне посетиоце који су могли и да дегустирају храну и пиће уз додатна објашњења.


У поподневним сатима је одржана смотра свих учесника, а затим и дефиле кроз центар Моровића, где су се учесници кратко представљали музиком и песмом. У трочасовном концерту који је одржан у Дому културе сви учесници су песмом, игром и музиком дочарали своју традицију, културу и обичаје, неки су наступали на бис...

У овој манифестацији учешће су узели: КУД "Опанак" из Борковића код Бањалуке, СКУД "Свети Сава" из Шида, Српско занатлијско певачко удружење "Невен" из Новог Сада, КУД "Филип Вишњић" из Вишњићева, КУД "Бранко Радичевић" из Ердевика, СКУД "Једнота" из Шида, КПД "Ђура Киш" Шид, КУД "Јесен живота" из Шида, Удружења жена из Љубе, Адашеваца, Кукујеваца, Моровића и Мартинаца, Милка Зарић из Јамене, Војна установа "Моровић" и Хрватски културни центар "Срем" из Сремске Митровице. heklanje.jpg

Све учеснике, госте и посетиоце су поздравили Јован Павић, председник Месне управе Моровић, мр Владимир Малбашић, председник Сремске привредне коморе и Гордана Танацковић - Бешевић, председница Управног одбора Удружења жена "Моровићанке". Манифестација је осим презентационог имала и такмичарски карактер те је на крају жири за најбољи наступ прогласио КУД "Бранко Радичевић" из Ердевика, за најбољу презентацију КУД "Опанак" из Борковића - Бањалука. Такође је бирана и мис вечери, а према одлуци жирија најлепша је била Сања Пуђан из Мартинаца.


- Уложили смо пуно труда и рада у организацији манифестације, показали смо да смо добри домаћини и хвала свима који су нам помогли у реализацији, а посебно Извршном већу АП Војводине, Секретаријату за рад, запошљавање и равноправност полова, који су били генерални спонзор. Жеља нам је да сачувамо и промовишемо нашу традицију и да се још више укључе деца и омладина. А имамо шта да покажемо - кратко нам је рекла Гордана Танацковић - Бешевић.