Menu
RSS
A+ A A-

ОДГОВОРНОСТ НА ЛОКАЛНОЈ ВЛАСТИ

ФОНД ЗА РАЗВОЈ



fond-za-razvoj.jpg

 

То што више средстава из Фонда за развој АП Војводина није усмерено у општини Шид ставља се "на душу" локалној самоуправи


Директор Фонда за развој АП Војводина Михајло Бркић посетио је 29. августа општину Шид. У кабинету председника општине Миленка Дабића одржан је састанак са представницима медија.


- Како смо најавили у предизборним активностима општина Шид, на челу са Миленком Дабићем, користиће све расположиве моменте да шидску општину отвори ради бољег живота становника, а то се једино може кроз сарадњу са републичким и покрајинским институцијама. Засад то функционише добро. Разматрамо могућности развоја, па је с тим циљем данас у посети и Михајло Бркић.

За месец-два имаћемо јасну ситуацију у Шиду, а већ идуће године ћемо кренути са конкретним активностима - у уводу је рекао Жељко Брестовачки, председник Општинског одбора Демократске странке Шид.


- Фонд за развој стимулише и поспешује помоћ на личну иницијативу једне средине. Моја замерка, кад је реч о функционисању и односу са Фондом за развој, односи се на пропусте локалне самоуправе у протеклом периоду, јер није информисала јавност са конкретним програмом конкурса. Из тог разлога и није довољно средстава усмерено у ову средину.

Сада нам је циљ да информишемо грађане о коришћењу средстава Фонда путем медија - речи су председника општине Миленка Дабића.
- Како је рекао председник Дабић, од локалне самоуправе зависи упознавање грађана са радом Фонда за развој. Сви наши конкурси су јавни, објављују се на интернет сајту, али и у дневним гласилима. На српском језику је ту "Дневник" и "Данас" као и на језицима националних заједница. Могу рећи да тако покривамо географски и регионално све евентуалне кориснике.


Фонд постоји 6,5 година на бази револвинг средстава. До сада је 2,5 милиона евра усмерено у општину Шид што чини 13 одсто пласмана за Срем. Од тога, милион и по је усмерено у дугорочне програме развоја, 400 хиљада за обртна средства везана за извоз, 80 хиљада за програм незапослености а остали део за обртна средства за пољопривреду. До сада је 87 захтева у Шиду реализовано. Опћенито гледано свега три одсто захтева је одбијено, па зато исцрпним информисањем верујемо да ће се повећати број захтева за ова средства - рекао је директор Фонда Бркић.


Овом приликом је констатовано да се нешто и у свести грађана мора променити када је реч о кредитирању. Наиме, није главна активност у обезбеђењу кредита, већ његовог враћања. Стога је опште информисање и својеврстан вид едукације.


- У прошлој години смо имали 2,5 милијарди обрта, са чиме ћемо радити и даље, плус средства од даље приватизације, јер ми не идемо логиком да зарадимо већ да новац од приватизације сачувамо, то јесте, вратимо у привредни развој - објаснио је Бркић, уз напомену да је задатак локалне самоуправе да обавештава грађане о конкурсима Фонда. Закључено је да се будући конкурси Фонда за развој морају објавити на Сремској ТВ, Радио Шиду и у Шидским новинама.