Menu
RSS
A+ A A-

ЗА ЈОШ СКЛАДНИЈЕ ОДНОСЕ

СКОРО ОСНИВАЊЕ САВЕТА ЗА МЕЂУНАЦИОНАЛНЕ ОДНОСЕ СО ШИД



Статутом СО Шид, предвиђено је оснивање Савета за међунационалне односе као самосталног тела СО Шид, а према речима Живка Трбука, председника СО Шид, ускоро би требало да дође до формирања овог тела.


- Сачињен је Предлог одлуке о оснивању савета који ће чинити представници српског народа и других националних заједница у нашој средини. Обављени су контакти са представницима националних савета Словака и Русина као и са представником Хрвата и за сада још није одређен тачан број чланова али ће се у савету одлучивати консензусом. Приликом избора за чланове, имаћемо двоструко већи број кандидата од потребног броја, а мандат члановима ће трајати три године - истиче председник Трбук.


Савет би требало посебно да се бави заштитом и остваривањем права на образовање, културу и информисање. Према речима председник Трбука, већ на наредној седници СО Шид би требала бити донета Одлука о формирању Савета за међунационалне односе. Што се тиче појединачне заштите права грађана, Статутом је предвиђена и могућност успостављања институције омбудсмана, односно заштитника права грађана.


- Направили смо све предуслове да заживи и ова институција. Опредељење постоји, а то може допринети да боље заштитимо права наших грађана као појединаца - додаје председник СО Шид, Живко Трбук.