Menu
RSS
A+ A A-

СУД У ШИДУ ИПАК ОСТАЈЕ

УКОЛИКО СЕ УСВОЈИ ИЗМЕЊЕНА ВЕРЗИЈА ЗАКОНА О СУДОВИМА У СРБИЈИ



zgrada-suda.jpg

 

 

Предлагач закона Владе Србије прихватила примедбу о евентуалном укидању Општинског суда у Шиду тако да ће се овај суд и даље налазити међу 39 судова у Србији


Сет правосудних закона који се управо налази у скупштинској процедури изазвао је велику пажњу јавности у Србији. Поред закона о судијама највише полемике је било око текста новог закона о територијалној организацији судова у Србији.

Према првобитној верзији од 138 Општинских судова требало је да остане њих 34. У најновијој верзији предвиђа се да у Србији остане 39 судова који би се убудуће звали Основни судови.


Према речима Ратка Галечића окружног јавног тужиоца у Сремској Митровици у јавној расправи која је претходила новом закону о судовима у Србији указано је да бу укидање Општинског суда у Шиду изазвало одређене тешкоће у раду.

Наиме суд у Шиду је према његовим речима један од најупосленијих и то пре свега у области криминалитета јер је близина граничних прелаза који се налази на територији општине Шид један од главних узрока великог броја кривичних дела из области шверца опојних дрога, трговине људима као и других криминалних канала који често воде преко малограничних и граничних прелаза у општини Шид.


У овом тренутку на подручју општине Шид налазе се осам граничних и малограничних прелаза што јасно говори да је најзападнија општина у Србији поред велике фреквенције саобраћаја и путника из правца западне Европе често изложена и покушајима разних облика криминалитета.