Menu
RSS
A+ A A-

НОВИМ БУЏЕТОМ ДОМИНИРА РАЗВОЈНИ ПРОГРАМ

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ У ШИДУ



skupstina.jpg

 

 

Средства о буџету за идућу годину намењена за развој дупло су већа него у претходном буџету


Централна тема 13. седнице Општинског већа Шид било је утврђивање предлога Одлуке о ребалансу буџета за текућу годину као и утврђивање предлога Одлуке о буџету за 2009. годину. Како је у уводном излагању истакао, председник општине Шид, Миленко Дабић потреба за ребалансом текућег буџета готово да и није постојала.

"Све позиције у текућем буџету су у границама очекиваних и ми би практично до краја године имали уједначено, односно планирано финансирање свих буџетских корисника.

Главни мотив да урадимо ребаланс буџета за ову годину који ће уместо планираних 592,7 милиона динара износити 628 милиона или 37,5 милиона динара више био је тај што смо желели да нам ребаланс буџета да што стварнију слику за нову појекцију буџета за 2009. годину" истакао је председник општине Шид Миленко Дабић образлажући предлог Одлуке о ребалансу буџета за текућу годину.


Пројекција новог буџета за 2009. годину изазвала је много већу пажњу присутних. Не толико због повећања од 15% колико је планирано да износи наредни буџет већ због чињенице да су у њему направљене корените промене у односу на претходне буџете. То је најбоље објаснио председник општине Миленко Дабић истичући да су он и његови сарадници који су радили на пројекцији новог буџета водили рачуна да и поред неких непопуларних "резова" не доведу у питање функционисање одређеног броја корисника буџета.

"Жеља нам је била и то је видљиво у предлогу Одлуке о буџету за 2009. годину да наредни буџет који ће износити 727,7 милиона динара, има пре свега развојну компоненту. Зато смо код буџетске ставке "Развој заједница" предвидели дупло већа средства у односу на претходни буџет. То значи да ћемо за развојне програме у идућој години обезбедити преко 200 милиона динара сопствених средстава. Уколико би се остварила наша очекивања да нам у тим настојањима (као што са разлогом и очекујемо) помогну Покрајина и Република онда ће развојна компонента новог буџета бити главна карактеристика у нашим настојањима да општину Шид што пре извучемо из круга најнеразвијенијих општина у Војводини и Србији" истакао је први човек шидске општине Миленко Дабић.


И остали чланови Општинског већа подржали су оваква настојања истичући да се поред развојних програма мора посветити и дужна пажња и осталим областима живота и рада посебно када је у питању социјална политика. О оба ова документа коначну реч ће дати одборници СО Шид а судећи по расположењу у владајућој коалицији ту се не очекују никакви проблеми.


У даљем току седнице Општинско веће је дало "зелено" светло за израду допуна и измена Генералног плана Шида који ће у наредном периоду урадити Покрајински завод за урбанизам из Новог Сада. Општинско веће је усвојило критеријуме и мерила за утврђивање накнаде за коришћење грађевинског земљишта а реализација ове одлуке највероватније ће уследити тек почетком 2010. године. ЈКП Стандард из Шида одобрено је повећање цена комуналних услуга од 3,5 посто и то за децембар месец ове године док је захтев ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду за отварање једног одељења ученика са продуженим боравком одбијен.


Највећа пробијена ставка у овогодишњем буџету општине Шид била је код Културно-образовног центра Шид. Наиме тамо је дошло до утрошка близу 30 посто више средстава од планираних, тачније утрошено је 15 милиона динара више него што је планирано у општинској каси. Ни сам председник општине Шид Миленко Дабић није имао најбоље објашњење зашто је до тога дошло.

У материјалу који је подељен пред седницу наведено је да је 15 милиона динара (или готово близу 200 хиљада евра) потрошено на повећање зарада запослених, и онда у поменутом тексту следи једно немушто образложење"... а исто тако и капиталним улагањима у објекте КОЦ-а, Библиотеке Симеон Пишчевић, и Галерије слика Сава Шумановић". Узме ли се у обзир чињеница да су зграда Народне библиотеке С. Пишчевић и депо за слике Саве Шумановића финансирани из НИП-а и покрајинских фондова, али истина и једним делом и из општинских средстава, онда се са правом поставља питање ко је и са колико средстава (јавност би нема сумње поздравила такву одлуку односно одговор на то питање) учествовао у изградњи нове зграде библиотеке у Шиду и депоа за слике Саве Шумановића.

Ово је потребно учинити јер је раније у многим приликама истицано да су ова два објекта највећим делом изграђена управо средствима Покрајине и Републике. Биће да је председник општине Шид Миленко Дабић зато са разлогом, истина доста тихо, напоменуо да је по свему судећи велики део средстава отишао и на финансирање неких културних манифестација (Шидско културно лето, Преображењске свечаности у Ердевику, Моровићко лето и Вишњићеви дани) и да би се убудуће требало водити далеко више рачуна о начину финансирања ових као и осталих манифестација поготово имајући у виду чињеницу предстојеће економске кризе.


КОМИСИЈА УДВОСТРУЧИЛА НАГРАДЕ
Заменик председника општине Шид Срђан Малешевић затражио је објашњење како је дошло до тога да је након одлуке Општинског већа о томе да се ове године доделе две Шестодецембарске награде, Општинска комисија за доделу признања, донесе одлуку да се ове године доделе четири Шестодецембарске награде.

"По мом мишљењу а не желећи ни једног тренутка да на било који начин омаловажим овогодишње добитнике, одлука Комисије је неприхватљива јер је судећи по свему на одређен начин дошло до деградације највећег друштвеног признања у нашој општини. Очекујем од надлежне Комисије да за наредну седницу Општинског већа достави извештај и да одговори на питање "Како се могло догодити да донесу одлуку о добитнику Шестодецембарске награде а да не припреме образложење за неке од награђених" истакао је Малешевић.