Menu
RSS
A+ A A-

ИСУСОВО РОЂЕЊЕ У ФИГУРАМА

У РУСИНСКОМ ДОМУ У ШИДУ НА ОРИГИНАЛАН НАЧИН ПРИБЛИЖИЛИ БОЖИЋ НАЈМЛАЂИМА

bozic_lutke.jpg

Да визуелно запажање доприноси да се нешто боље схвати, искористили су у КПД "Ђура Киш" када су одлучили да на један нов начин приближе Божић најмлађима.

Наиме, направљен је вертеп, односно стилизовано место - шталица где се Исус родио са фигурама које представљају главне актере. Ту су Богородица са малим Исусом, Јосиф, затим три краља, пастири као и во, магарац и јагњад који су били у шталици.

Идеја је потекла од Слободана Кодермаца,  а здушно су је прихватили и радили Мирослав Цирба, Мирослав М. Цирба, Наташа Цирба, Ивана Сечевић,  руководилац фолклорне групе за Шид и деца Емилија Кодермац, Сандра Кањух, Ивана  и Тања Тиосављевић, Љубица Белић  и Златка Лазор. 

Фигуре су исцртане, обојене, а затим исечене од стиропора, конструкција вертепа од дрвета 2,30 х 1,5 метар и постављена је слама. Поред је исписан и текст божићне песме.

- Циљ нам је да негујемо традицију како би млади упознали духовност и обичаје, а истовремено и развијали своју креативност и маштз. Радило се четири дана и све је било припремљено још пре нове године, а онда је окићена и велика јелка - каже Мирослав М. Цирба, секретар КПД "Ђура Киш".