Menu
RSS
A+ A A-

РАДОСТ НОВОРОЂЕНОГ СПАСИТЕЉА

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ГРКОКАТОЛИЧКИМ ЦРКВАМА У НАШОЈ ОПШТИНИ

bozic_rusini.jpg

Најрадоснији хришћански празник Божић, и верници гркокатоличке цркве у нашој општини су прославили свечано уз радост новорођеног Спаситеља.

На Бадње вече у цркви Преображења господњег у Шиду, Празнично бденије (Всеночне бденије) у десет сати, служио је архијерејски намесник за Срем и парох шидски Михајло Малацко који је верницима честитао божићне празнике. Те вечери је у цркви било доста омладине и деце који су затим празник Христовог рођења наставили прослављати у Русинском дому.

Велика сала КПД "Ђура Киш", је била празнично окићена са великом јелком, сламом на поду и по први пут на бини је био постављен вертеп односно шталица где се Исус родио. Уз оркестар друштва, играло се и певало до касних ноћних сати. Свечана божићна литургија је служена првог дана Божића, када је прочитана и посланица апостолског егзарха за Србију и Црну Гору, владике Георгија Xуџара, а литургије су служене и другог и трећег дана празника.

Свечано је било и у црквама у Бачинцима, Беркасову и Бикић  Долу. Према речима пароха у Беркасову Јозефа Селина, посебно радује што је у цркви током празничних литургија било доста омладине и деце, а посебан акценат је стављен на певање божићних песама - кољада што је део традиционалног обележавања Божића.

Такође је део традиције и да верници из поменутих села после Празничног бденија долазе у Русински дом у Шид на заједничко дружење.