Menu
RSS
A+ A A-

ПОВРАТАК СТАРОГ СЈАЈА

ПОСЕТИЛИ СМО ХРАМ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА - ЂУРЂИЦ У ЈАМЕНИ


ikonostas.jpg

Радови на обнови православне цркве у Јамени у пуном јеку

Писати и говорити о православној цркви у Јамени која је посвећена Св. великомученику Георгију - Ђурђиц, истовремено значи писати о историји овог места на тромеђу Србије, Хрватске и БиХ.

Јамена се први пут помиње почетком 18. века када су се први досељеници придружили граничарским јединицама које су чувале границу између Аустро-угарског и Турског царства. Остало је записано да је један од граничарских одреда био под командом Атанасија Рашковића  и Вука Исаковића  који су досељенике поделили у тзв. компаније које су обављале граничарску службу од Јамене до Земуна.

Први свештеник у Јамени који се помиње у попису цркава и свештеника је прота Стефан Живковић,  рођен у Моровићу 1703. године. Након њега богослужбене свечаности и свештеничку као и дужност учитеља у Јамени обављаће Никола Стојановић, Арсеније Ненадовић, Јова А. Ненадовић, Јован Јеврић, Дамјан Ј. Јеврић, Жарко Д. Јеврић, Кипријан Грујић, Владимир Милутиновић, Јефтимије Новаковић  и други.

Између два светска рата Јамена се налазила у оквиру шидског среза, да би након завршетка Другог светског рата кратак период била у оквиру среза Жупања (данашња република Хрватска). Велику трагедију ово место на Сави доживеће у време злогласне НДХ када ће фашистичке хорде у више наврата палити ово село у којем ће се данас ретко наћи неко старије здање. Колике су биле размере злочина почињених над мирним и вредним мештанима Јамене најбоље говори податак да је према попису из 1931. године у Јамени живело 1994 становника а 1948. године, када је обављен први послератни попис, на списку је било свега 1113 становника.

Али, темељи цркве Св. великомученика Георгија говоре да је народ овог краја опстајао и остајао уз своју Цркву која је уједно представљала и његов идентитет све до данашњих дана. Зато су мештани Јамене заједно са приложеницима са свих страна одлучили да храму св. великомученика Георгија врате стари сјај. Радови на уређењу цркве трају већ дужи период. Према речима свештеника Милорада Душанића  тренутно се изводе радови ан осликавању икона и фрески које ће након завршетка радова овог пролећа дати нови изглед најјужнијем православном храму у нашој општини. Престона икона Матере Божје као и икона Св. великомученика Георгија заједно са прелепим иконостасом, изрезбареним и урађеним од најбољег материјала дају додатну лепоту изгледу и функционалности цркве у Јамени.