Menu
RSS
A+ A A-

ЦРКВЕНЕ ПУНЕ ВЕРНИКА

ПРОСЛАВА УСКРСА У ГРКОКАТОЛИЧКИМ ПАРОХИЈАМА

И у гркокатоличким парохијама у нашој општини највећи хришћански празник Ускрс, прослављен у духу традиције у црквама у Шиду. Бачинцима, Беркасову и Бикић Долу. Почев од Великог петка и Велике суботе као и током сва три дана празника, цркве су биле пуне верника, посебно младих и деце.

По традицији, првог дана Ускрса после литургије, посвећиван је традиционалан хлеб-пасха и храна карактеристична управо за овај празник уз обавезна шарена јаја. Архијерејски намесник и пархо у Шиду мр Михајло Малацко, честитао је празник верницима и прочитао ускршњу посланицу апостолског егзарха, владике Георгија Џдуџара.

По традицији, у Беркасову и Бикић Долу одлазило се на гробља другог дана празника, а парох Јозеф Селин је служио на гробљу парастос. Активне су биле и жене из Парохијаног Каритаса у Шиду које су уочи Ускрса припремиле колаче и поклониле их старијим особама.

У КПД "Ђура Киш, на Велики петак је организовано фарбање јаја, а у недељу је била изложба шарених јаја и такмичење за најјаче јаје. Такмичило се 30 малишана, а победник је био Бојан Неговановић, друго место је припало Душану Кањуху, а треће Дејани Гајић. Као најмлађој учесници, награда је припала двогодишњој Анастасији Провчи.