СИМБОЛИКА ОСВЕЋЕЊА ЖИТА

У парохији Преображења Господњег у Шиду на Ђурђевдан се по традицији после Богослужбења освећује жито на симболичан начин представља заправо освећење и молитву за добре приносе и других култура које су човеку неопходне.

st8-9_zito.jpg

У парохији Преображења Господњег у Шиду на Ђурђевдан се по традицији после Богослужбења освећује жито на симболичан начин представља заправо освећење и молитву за добре приносе и других култура које су човеку неопходне. Из фото-збирке из Музеја у Летњој владичинаској резиденцији, доносимо фотографију из 1937. године која се односи на обичај освећења жита.

- Некада, тачније пре Другог светског рата, освећење -ита је био веома свечан духовни обичај јер је литија из цркве кретала на њиху са житом, девојке су биле свечано обучене у беле хаљине и заједно са верницима се одлазило на њиву где се жито освећивало и онда су верници тако освећено жито носили својим кућама.

Велика је част тада била и за домаћина на чију се њиву долазило и увек се одређивао домаћин за следећу годину. Жито се освећивало на више њива према странама света - објашњава архијерејски намесник и парох у Шиду Михајло Малацко.

После другог светског рата, литија вишеније одлазила на њиве тако да се жито накосило и доносило у црквену порту где су постављена четири снопа, према странама света и ту се обављао обред освећања. Обичај освећања жито је изгубио на пређашњој свечаности, али је остао у великом оштовању верника и данас.