Menu
RSS
A+ A A-

ПРВА ЛИТУРГИЈА У НОВОМ ХРАМУ

У ГИБАРЦУ НА ДАН СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ 

prva-liturgija.jpgНа дан Светог пророка Илије 2. августа прошле године у Гибарцу је положен камен темељац за изградњу храма посвећеном овом свецу, а после годину дана 2. августа ове године у новом храму који је још у изградњу служена је прва Света литургија коју је предводио архијерејски намесник шидски, протонамесник Радомир Мишић, а саслуживали су домаћи парох протонамесник Александар Цвитановић и гост из Аустрије свештеник Александар Станковић.

У својој беседи, обраћајући се верницима протонамесник Мишић је подсетио да је Свети пророк Илија родом из племена Тесвита те говорећи о његовом животу, истакао да је провео младост богобојажљиво и у молитви, осуђивао приношење жртава у то време али и да је три године и шест месеци затворио небо и киша није падала те је спустио огања, а учинио је и друга чуда.

- Ви сте га узели за свог заштитника и патрона не само овог светог храма већ и места и свих који овде живе. Господ је услишио ваше молитве да се овде подигне свети храм и данас ми пишемо историју и за наша поколења јер се данас први пут служи Света литургија. Многа царства су била јака и пропала су, а остало је Царство Божије. Позивам вас да се духовно уздужете и да и убудуће долазите у храм када чујете да вас звона позивају - рекао је поред осталог протонамесник Радомир Мишић.

По завршетку Свете литургије уследио је обред освећења и ломљења славског колача, а кумови овогодишње славе су били Предраг и Анђелка Рац са децом. Такође су одређени кумови и за славу следеће године, а то су Тихомир и Биљана Шушњар. Отац Александар Цвитановић је уручио и захвалнице женама и дечацима који су дали велики допринос у духовном животу места учествујући у Светим литургијама и поможући цркву. Такође је позвао вернике да дођу 10. августа не велику свечаност када ће бити служена прва Архијерејска света литургија коју ће служити његово преосвештенство владика сремски господин Василије са свештенством и када ће бити освећени, а затим и постављени крст и сва три звона. Светој литургији су присуствовали бројни верници, а посебно је било доста младих и деце. Као и на свакој слави у центру села су биле постављен тезге са играчкама, а обавезан је био и рингишпил, дакле све оно што привлачи најмлађе.

Упитали смо Бошка Тешића, председника Грађевинског одбора храма у изградњи колико је задовољан оствареним радовима те шта ће се још на храму урадити:

- Могу рећи да се урадило више него што се планирало за ову годину. Надам се да ћемо до зиме још успети да поставимо столарију и бакр на кров изнад олтара. Планирамо да ћемо до следеће славе цркву омалтерисати и у потпуности уредити унутрашњост. До сада нам је Министарство вера у влади Србије помогло са два милиона динара, а локална самоуправа са милион и сто хиљада динара. Очекујемо да ће нам помоћи и Покрајина. Све остало су дали мештани - верници и донатори - каже Бошко Тешић.