Menu
RSS
A+ A A-

ВЛАДИКА ПРОГЛАСИО ПОСТОЈАЊЕ МАНАСТИРА

У БЕРКАСОВУ ОБЕЛЕЖЕН СЛАВА ПОСВЕЋЕНА ПРЕПОДОВНОЈ МАЈЦИ ПАРАСКЕВОЈ-СВЕТОЈ ПЕТКИ


Sveta-Petka.jpgУ Беркасову тачније у цркви посвећеној Преподобној мајци Параскеви-Светој Петки посебно је било свечано поводом славе у петак 8. августа када је његово преосвештенство владика сремски господин Василије са свештенством служио Свету архијерејску литургију у присуству великог броја верника, поштовалаца ове светитељке.

По завршетку Свете архијерејске литургије, уследио је обилазак око цркве са литијама и иконом Свете Петке, а затим је уследио обред освећања славског колача од стране владике Василија.

У обраћању верницима, владика Василије им је честитао празник укратко подсетивши да је Света Петка рођена у другој половини другог века да је схватила речи апостола Павла и да се до краја живота није поколебала у вери иако је стављена на муке, а на крају су јој мучитељи одсекли главу.

- Налазимо се на овом светом месту где је чудотворни извор познат као лековита вода не само у српском народу већ међу свим хришћанима. А ми се морамо запитати колико је чврста наша вера те морамо живети без сумње у њу и по Богу и Јеванђељу. Морамо бити наоружани љубављу, праштањем и Духом Светим - рекао је поред осталог у беседи владика Василије и затим и званично прогласимо постојање манастира Света Петка, који како је рекао, заједно са манастиром у Привиној Глави представља чврст бедем на овим просторима те захвалио ктиторима, донаторима и приложницима и оцу Милану.

После ових речи, отпевано је "на многаја љета, а затим је владика Василије дао благослов бројним верницима који су на овом светом месту запалили цвеће и понели свете воде.