УЧЕНИЦИ С ЈУГА СРБИЈЕ МАНАСТИРСКИ ГОСТИ

Недавно су најзападнији фрушкогорски манастир Св. архангели Михаил и Гаврил у Привиној Глави посетили ученици средње школе Свети Сава из Бујановца. Заједно са својим професорима током дводневног боравка у једној од најстаријих светиња Српске православне цркве на Фрушкој гори.

МАНАСТИР ПРИВИНА ГЛАВА

Средњошколци из Бујановца обишли и друге знаменитости у Шиду и околини

manastir.jpgНедавно су најзападнији фрушкогорски манастир Св. архангели Михаил и Гаврил у Привиној Глави посетили ученици средње школе Свети Сава из Бујановца. Заједно са својим професорима током дводневног боравка у једној од најстаријих светиња Српске православне цркве на Фрушкој гори, упознали су се са историјом манастира у Привиној Глави. Старешина манастира игуман Гаврило био је посебно обрадован посетом ученика са југа Србије.

- Весели ме што могу у овој светињи да поздравим младиће и девојке из Бујановца и њихове наставнике и професоре. Иако су на свом путу до нашег манастира у Фрушкој гори могли да изаберу да посете многе светиње СПЦ које су се налазиле далеко ближе њиховом граду, они су се ипак одлучили да буду наши гости. Верујем да су се у нашој средини осећали пријатно, да су се упознали са историјатом манастира који представља "Западну капију православља", истакао је архимандрит Гаврило.

Поред боравка у манастиру Привина Глава ученици из Бујановца и њихови наставници и професори обишли су и друге знаменитости у Шиду и околини међу којима и Галерију слика Сава Шумановић где их је директор ове установе Весна Буројевић упознала са стваралачким опусом једног од највећих српских сликара модерног доба. На крају посете у име школе из Бујановца игуману Гаврилу су се обратили проф. Вера Ђуваревић члан Националног савета македонске националне мањине у Србији као и њене колеге и ученици који су му том приликом уручили и пригодне поклоне. Посебну захвалност игуману Гаврилу упутио је инж. Срећко Анђелковски, председник Скупштине српско-македонског друштва "Шар-планина", на чију иницијативу су ученици из Бујановца и посетили манастир у Привиној Глави.