ОСВЕШТАНА НОВА ЦРКВА

У присуству бројних верника добили су и мештани Љубе. Освештање новоизграђене словачке евангелистичке АВ цркве обављено је у недељу 7. септембра.

ЉУБА
ljuba-evagelisti.jpg

У присуству бројних верника добили су и мештани Љубе. Освештање новоизграђене словачке евангелистичке АВ цркве обављено је у недељу 7. септембра.

- У оквиру службе божје чин освештања обавиће његова еминенција мр Самуел Врбовски, бискуп словачке евангелистичке цркве у Србији. Освештању ће поред сениора сремског мр Јана Винковића присуствовати свештеници словачке евангелистичке цркве из Срема, Бачке и Баната - пре службе сазнали смо од Владислава Ивичиака, свештеника из Београда.

Бројни верници срдачно су дочекали бискупа. На улазу у нову цркву обављена је симболична примопредаја кључа а пре откључавања врата бискуп је прочитао молитву.

- Цркву смо почели да градимо пре пет година. Камен темељац положен је 18. маја 2003. И том чину присуствовао је бискуп Врбовски. Градња до под кров завршена је 2005. године а ево данас смо у прилици да отворимо цркву у којој ће се убудуће обављати служба божја.

Градњу наше цркве помогле су све евангелистичке цркве из Војводине, Влада АП Војводина, Национални парк Фрушка гора, донатори из Аустрије, Немачке и Америке, општина Шид, Месна заједница Љуба, верници из села и остали мештани, а такође велики допринос је у виду добровољног рада домаћих верника и осталих мештана, који су бесплатно одрадили 5400,5 радних часова - рекао је за наше новине Павел Зајец, презбитер словачке евангелистичке АВ цркве, филијала Љуба.

Напоменимо још да је корисна површина цркве у Љуби 143,32м2 а састоји се од улазног простора, степеништа, гардеробе за свештеника, молитвеног простора и оставе. Након верског обреда за све присутне припремљен је ручак.