Menu
RSS
A+ A A-

УВЕЛИЧАЛИ СЛАВУ МАЛУ ГОСПОЈИНУ

Српско црквено певачко друштво "Јавор гусле" гостовало у Мађарској


javor-gusle.jpg

Као прошле, и ове године је Српско црквено певачко друштво "Јавор гусле" из Шида на позив Српске самоуправе у месту Херцегсанто у Мађарској поводом славе Мале Госпојине гостовало у овом месту. Црква посвећена рођењу пресвете Богородице обележила је своју славу 20. септембра, а "Јавор гусле" је певао на светој литургији, а потом и на свечаном концерту.

- Ово је друга година како гостујемо у Мађарској на позив тамошње Српске самоуправе свештеника јереја Јована Бибића пореклом из Шида. Херцегсанто има око три хиљаде становника, а око 35 кућа односно око 80 парохијана су православни верници који се окупљају поводом славе, а тог дана долазе и људи који су у дијаспори, а воде порекло из овог села - каже нам Љупка Радишић, чланица хора "Јавор гусле" додајући да је међу познатијим Србима свакако гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић чији отац води порекло изи суседног села Нађбарачка и који такође долази на славу.

Сутрадан су чланице хора обишле православну заједницу у Мохачу и село Дунасекчуј и тамошњу православну цркву и породицу која се брине о тој цркви.

- Радујемо се тој сарадњи и надамо се да ће и они доћи код нас. Упознали смо се и са члановима Српско-македонског друштва из Тетова, који су се збратимили с друштвом из Херцегсанта, и они су нас позвали да гостујемо код њих - каже Љупка Радишић.

Према њеним речима, у плану је да се ангажује музички стручњак, наставница музичког образовања у ОШ "Бранко Радичевић" те би на почетку другог полугодишта била одржана аудиција за нове чланове хора, а поред духовног репертоара у плану су и староградске песме и етно композиције.